Societat
Manifestació estudiantil del 8-M a Barcelona
Foto: Manifestació estudiantil del 8-M a Barcelona | Oliver de Ros | Principal
Dia de la dona

Fer vaga el Dia Internacional de les Dones: tot el que has de saber

Temps de lectura: 2 minuts
Manifestació estudiantil del 8-M a Barcelona
Foto: Manifestació estudiantil del 8-M a Barcelona | Oliver de Ros | Principal

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, organitzacions feministes i sindicats convoquen aturades arreu. Enguany, l’Assemblea 8M de Catalunya ha convocat una vaga feminista laboral, de cures, de consum i estudiantil, a la qual s’han adherit la CGT i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC).

Què en sabem? Aquest divendres, doncs, hi ha convocada una vaga general per protestar contra les desigualtats que pateixen les dones.

  • Hi ha moltes maneres de donar importància a aquestes reivindicacions, una d'elles és donar suport a la vaga. T'expliquem com comunicar-ho a l'empresa i quins efectes pot tenir.

A la pràctica: Com que la vaga és convocada per un sindicat, és legal i registrada, com qualsevol altra vaga. Totes les persones assalariades amb un contracte laboral en vigor tenen dret a participar d'aquesta vaga del 8-M. Tant les treballadores del sector privat com les del públic.

  • Les treballadores autònomes que vulguin també podran no treballar aquest dimecres, si bé el seu cas no seria descrit com una vaga en sentit estricte.
  • Els sindicats han convocat vaga durant 24 hores. Per tant, les treballadores que vulguin no treballar el 8-M, hauran de fer-ho durant tota la jornada laboral. No poden decidir fer una aturada durant algunes hores, podrien fer-ho si l'aturada fos parcial.

Què passa amb el meu sou? L'empresa pot descomptar el sou que correspon a la jornada laboral d'aquest dia, així com la part proporcional de les pagues extres.

  • El que no es pot fer és que es descompti la part corresponent d'aquest dia als seus dies de descans, ja siguin vacances, festius, etc.

Cal avisar a l'empresa? En cas de voler fer vaga, no cal avisar amb antelació a la feina.

  • El dret a la vaga està recollit a la Constitució i a l'Estatut dels Treballadors, per tant, la treballadora no està obligada a informar amb antelació als superiors.
  • L'empresa pot preguntar-ho a les treballadores, però no estan obligades a respondre.  

Puc fer vaga si soc home? Legalment, els homes poden fer vaga el 8 de març. Tot i això, el col·lectiu feminista està dividit en aquest sentit, ja que hi ha qui pensa que si també en fan, la vaga perd una part de sentit: comprovar com es paralitza el món quan les dones s’aturen.

Consulta el detall de les mobilitzacions que es fan a Catalunya pel 8-M