Societat
Les maduixes afectades provenen del Marroc
Foto: Les maduixes afectades provenen del Marroc | Natasha Skov / Unsplash
Alerta

Alerta: Presència d'hepatitis A en maduixes importades del Marroc

Temps de lectura: 2 minuts
Les maduixes afectades provenen del Marroc
Foto: Les maduixes afectades provenen del Marroc | Natasha Skov / Unsplash

Les autoritats espanyoles han comunicat al Sistema d'Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF) la presència de microorganismes patògens corresponents al virus de l'hepatitis A en maduixes importades del Marroc. 

Per què és important? El risc és "seriós" perquè se supera el màxim de nivell permès d'aquesta substància, cosa que està qualificada com a greu pel RASFF i, per tant, representa un perill per a la salut humana. 

Què en sabem? L'afectació recau en un conjunt de maduixes importades del Marroc el dia 19 de febrer. 

  • La presència d'aquests microorganismes patògens es va detectar després de sotmetre les maduixes a unes anàlisis.

Motiu. Una de les sospites que s'intentarà con firmar és si aquestes substàncies poden haver aparegut a l'aliment després de regar les explotacions amb aigües fecals.

Reaccions. Les organitzacions d'agricultors mostren “preocupació” i exigeixen “mesures urgents”.

  • Amb aquest objectiu, han enviat una carta al ministre d'Agricultura, Luis Planas.
  • Li demanen que reclami "de manera urgent explicacions al Govern del Marroc i que concreti quines mesures pensa emprendre per evitar que aquest tipus de situacions tornin a passar".
  • En aquest mateix sentit, les entitats adverteixen que és imprescindible exigir a "les autoritats competents de la Unió Europea que totes les maduixes que siguin procedents del Marroc tinguin una exhaustiva inspecció sanitària".
  • Segons aquestes organitzacions agràries, les importacions hortofructícoles de països tercers no poden posar en joc la salut dels consumidors.

 

Context. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), “l'hepatitis A és una inflamació del fetge deguda al virus de l'hepatitis A (VHA), que es propaga principalment quan una persona no infectada (i no vacunada) ingereix aigua o aliments contaminats per femta d'una persona infectada”.

  • És una malaltia que va estretament associada a la falta d'aigua salubre.
  • El període d‟incubació de l‟hepatitis A sol ser d‟uns 14–28 dies.
  • Els símptomes poden ser de caràcter moderat o greu i es tradueixen en febre, malestar, pèrdua de gana, diarrea, nàusees, molèsties abdominals, coloració fosca de l'orina i coloració groguenca de la pell.
Categoria: Societat