Alerta: Presència d'hepatitis A en maduixes importades del Marroc
Les autoritats espanyoles han comunicat al Sistema d'Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF) la presència de microorganismes patògens corresponents al virus de l'hepatitis A en maduixes importades del Marroc.
Per què és important? El risc és "seriós" perquè se supera el màxim de nivell permès d'aquesta substància, cosa que està qualificada com a greu pel RASFF i, per tant, representa un perill per a la salut humana.
Què en sabem? L'afectació recau en un conjunt de maduixes importades del Marroc el dia 19 de febrer.
- La presència d'aquests microorganismes patògens es va detectar després de sotmetre les maduixes a unes anàlisis.
Motiu. Una de les sospites que s'intentarà con firmar és si aquestes substàncies poden haver aparegut a l'aliment després de regar les explotacions amb aigües fecals.
Reaccions. Les organitzacions d'agricultors mostren “preocupació” i exigeixen “mesures urgents”.
- Amb aquest objectiu, han enviat una carta al ministre d'Agricultura, Luis Planas.
- Li demanen que reclami "de manera urgent explicacions al Govern del Marroc i que concreti quines mesures pensa emprendre per evitar que aquest tipus de situacions tornin a passar".
- En aquest mateix sentit, les entitats adverteixen que és imprescindible exigir a "les autoritats competents de la Unió Europea que totes les maduixes que siguin procedents del Marroc tinguin una exhaustiva inspecció sanitària".
- Segons aquestes organitzacions agràries, les importacions hortofructícoles de països tercers no poden posar en joc la salut dels consumidors.
🍓 Alerta sanitaria #Preocupación y #MedidasUrgentes@ava_asaja pide intervención inmediata por Hepatitis A
— Asaja Nacional (@AsajaNacional) March 5, 2024
Instan a @LuisPlanas a exigir explicaciones a #Marruecos y endurecer controles de importaciones #Protección #salud #Consumidores @mapagobhttps://t.co/kBMLTzX4fz pic.twitter.com/3qWCCg8rRb
Context. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), “l'hepatitis A és una inflamació del fetge deguda al virus de l'hepatitis A (VHA), que es propaga principalment quan una persona no infectada (i no vacunada) ingereix aigua o aliments contaminats per femta d'una persona infectada”.
- És una malaltia que va estretament associada a la falta d'aigua salubre.
- El període d‟incubació de l‟hepatitis A sol ser d‟uns 14–28 dies.
- Els símptomes poden ser de caràcter moderat o greu i es tradueixen en febre, malestar, pèrdua de gana, diarrea, nàusees, molèsties abdominals, coloració fosca de l'orina i coloració groguenca de la pell.