Societat
Pancarta de protesta a les aules de la UAB
Foto: Pancarta de protesta a les aules de la UAB | X / @SilviaCarrascoP
LGBTIQ+

Estudiants de la UAB declaren la guerra contra una professora crítica amb la ideologia trans

Temps de lectura: 3 minuts
Pancarta de protesta a les aules de la UAB
Foto: Pancarta de protesta a les aules de la UAB | X / @SilviaCarrascoP

Es diu Sílvia Carrasco. És presidenta de l'organització Feministes de Catalunya i professora d'Antropologia Social a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ja fa temps que la relació entre estudiants i mestra és incòmoda per les declaracions públiques de Carrasco contràries a la ideologia trans. 

Per què és important? La tensió a les aules ha anat a més, els estudiants estan organitzant protestes contra ella i l'Equip del Deganat de la facultat ha hagut d'emetre un comunicat que no ha satisfet cap de les dues parts. 

Què en sabem? Les xarxes socials reflecteixen aquest malestar. 

  • "L'alegria que m'ha fet arribar a la UAB i veure que s'estan manifestant contra la 'profe terfa'", publica una usuària d'X (Twitter), en referència a Carrasco, compartint una fotografia d'uns estudiants amb la pancarta "Aturem la transfòbia". 
  • I una altra li respon: "El feixisme trans". 

  • La professora es mostra molt crítica amb la posició de la universitat en relació a aquest conflicte i denuncia la campanya en contra: "Això és el es que el deganat va permetre ahir a la UAB en nom de la diversitat i la convivència".
  • "La universitat, que hauria de estar compromesa amb el pensament lliure, el rigor i la lluita contra els dogmes imposats, SEGRESTADA pel pensament únic i la por", afegeix. 

Què hi diu la universitat? Aquest és el comunicat que ha difós la UAB. Alguns extractes del text: 

  • "L’Equip de Deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB vol fer pública la seva posició en relació a les accions que han tingut lloc aquests dies amb pintades i assenyalament a professorat".
  • "La universitat pública és un pilar bàsic en la promoció del coneixement, el debat acadèmic, el pensament crític i la lliure creació intel·lectual".
  • "La UAB té un compromís actiu en la lluita contra totes les desigualtats i discriminacions i actua contra qualsevol forma de discriminació per raó de sexe, orientació sexual o identitat de gènere". 
  • "Condemnem els fets succeïts així com qualsevol altra acció que intenti coartar o limitar la llibertat de pensament del professorat, de l’alumnat i del personal d’administració i serveis del Centre. En conseqüència condemnem també les accions que puguin ser discriminatòries o que puguin promoure discursos de rebuig cap al col·lectiu LGTBIQ+". 
  • "Som una Facultat que es defineix per la convivència de feminismes plurals i diversos".

Reacció al comunicat. La mestra ha definit la reacció del deganat com a "el comunicat de la VERGONYA". 

  • "Si la UAB fomentés 'l’esperit crític formulat amb una argumentació raonada i de respecte (…) en totes les seves activitats acadèmiques i professionals' enlloc de cancel·lar la classe de Sílvia Carrasco hauria organitzat un debat amb partidaris i detractors de les lleis d'autodeterminació i la ideologia transgenerista misògina que les feministes critiquem", afirma a través del compte de l'organització que presideix. 

Polèmica. La UAB no és l'únic entorn on l'antropòloga rep escridassades. 

  • En aquesta fotografia es pot veure Carrasco el 10 de maig passat sortint d'una presentació a Sabadell, protegida per la policia entre protestes de transactivistes. 

Context. Amb un "que no us enredin", l'organització 'Feministes de Catalunya' reivindica el seu punt de vista sobre el 8M, Dia Internacional de la Dona, a les xarxes socials. 

Categoria: Societat