Societat
Eleccions municipals a Barcelona
Foto: Eleccions municipals a Barcelona | Principal/ Oliver de Ros
Eleccions 12-M

Ja es pot sol·licitar el vot per correu per a les eleccions del 12-M: com fer-ho?

Temps de lectura: 4 minuts
Eleccions municipals a Barcelona
Foto: Eleccions municipals a Barcelona | Principal/ Oliver de Ros

El pròxim 12 de maig se celebren eleccions a Catalunya. Si aquell dia no pots acostar-te al col·legi electoral per exercir el teu dret a vot, ho pots fer abans per correu. És un tràmit molt senzill i ràpid de sol·licitar.

Per què és important? Els vots per correu són igual de vàlids que els vots que es fan presencialment durant la jornada electiva. El vot per correu és totalment secret i ningú, ni els membres de la mesa, saben que s'ha votat.

T'expliquem tots els passos perquè sàpigues com fer el vot per correu.

Vot per correu a les eleccions 2024

Quan? Aquells ciutadans que ho vulguin poden sol·licitar el vot per correu per exercir el seu dret abans del 12-M. 

  • A partir d'aquest dimarts, 19 de març, i fins al dia 2 de maig es pot demanar el vot per correu per a les eleccions catalanes del 12 de maig, després que avui el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) hagi publicat el decret de convocatòria.

On? Per obtenir el certificat per poder votar per correu es pot fer telemàticament a través de la pàgina web de correus o presencialment des de qualsevol oficina de l'estat espanyol.

  • En cas d'optar per la via telemàtica, s'haurà d'acreditar la identitat a través d'autentificació i firma electrònica.
  • I en el cas de la sol·licitud presencial es pot demanar cita prèvia per evitar cues.

Què? A l'imprès de sol·licitud s'haurà d'indicar la direcció on es vol que s'enviï la documentació electoral, pot ser qualsevol direcció: el lloc de feina, el domicili o fins i tot un apartat de correus.

Emplenar documentació: què he de fer?

Un cop entregada la sol·licitud, entre el 22 d'abril i el 5 maig, rebràs tota la documentació necessària per poder votar per correu.

En detall: A la direcció que s'hagi escollit es rebrà la següent documentació.

  • El certificat d’inscripció al cens.
  • Una butlleta de votació de cada candidatura.
  • Un sobre de votació.
  • Un sobre adreçat al president de la mesa on us correspon de votar.
  • Un full explicatiu del procediment que s’ha de seguir per a votar.

A la pràctica: Un cop amb tota la documentació necessària has d'escollir a quina candidatura vols votar. Has d'escollir la papereta i introduir-la dins del sobre corresponent. Si vols votar en blanc, no s'ha d'introduir cap papereta.

  • Important: no introdueixis cap document on s'acrediti la teva identitat, ja que el vot es considerarà nul. 

On he de portar el sobre?

Un cop hagis tancat el sobre amb tota la documentació necessària al seu interior per votar, has de portar-lo a qualsevol oficina de Correus i enviar-lo per correu certificat. L'enviament és gratuït. 

  • Tens del 22 d’abril i el 8 de maig per dipositar el vot per correu, encara que, segons el funcionament, aquestes dates poden canviar.

Com es comptabilitza el vot per correu?

En detall: El dia de les eleccions, el servei de Correus enviarà tots els sobres que contenen els vots per correu a les meses electorals corresponent. L'enviament es fa a les 9:00 del matí del mateix dia.

  • Els vots que arribin més tard de les 20:00 s’enviaran a les juntes electorals de zona perquè s’afegeixin al recompte definitiu de l’escrutini general.
  • El vot és totalment secret i ningú té l'opció de saber quin és el teu vot. 

Important: només pots votar un cop

En profunditat: Si has decidit votar per correu, en el moment que hagis sol·licitat el vot per correu i sigui acceptada la sol·licitud, ja no podràs votar de manera presencial a la mesa electoral el dia de les eleccions.

Categoria: Societat