Societat
Mossos d'Esquadra fent vigilància a Barcelona
Foto: Mossos d'Esquadra fent vigilància a Barcelona
Gihadisme

Alerta per risc gihadista a Barcelona: la Sagrada Família i la Catedral, en el punt de mira

Actualitzat: Divendres, 29 de març de 2024. 08:00
Temps de lectura: 2 minuts
Mossos d'Esquadra fent vigilància a Barcelona
Foto: Mossos d'Esquadra fent vigilància a Barcelona

Situació de màxima alerta per risc gihadista a la capital catalana. Els Mossos d'Esquadra reforcen el patrullatge preventiu i la vigilància als emplaçaments religiosos de la ciutat, amb atenció especial per a la Sagrada Família i la Catedral de Barcelona. 

Per què és important? Estat Islàmic ha fet aquest dijous al vespre una crida a atemptar a Europa i Estats Units com a resposta a la guerra al Pròxim Orient.

D'on venim? Aquest increment de la seguretat es va activar quan el passat Diumenge de Rams, 24 de març, es va produir un avís d'intel·ligència estrangera que va alertar d'un possible atac contra la Sagrada Família. 

  • Quan la Unitat d'Informació de Mossos va tenir coneixement que es podria produir aquest atemptat terrorista a Barcelona, la policia catalana va reforçar les zones més sensibles de la ciutat amb agents de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i la Brigada Mòbil (BRIMO).

Què en sabem? El reforç de la vigilància es mantindrà, de moment, durant els propers dies festius. 

  • Com la resta de l'Estat, Catalunya està actualment en nivell 4 sobre 5 d'alerta terrorista.
  • L'augment del patrullatge ja és habitual cada any durant la Setmana Santa i el Nadal pel seu simbolisme religiós.
  • En dates i ubicacions considerades crítiques o en cas de recepció d'informació sensible d'intel·ligència, la vigilància es pot reforçar puntualment per garantir al màxim la seguretat de la ciutadania.
  • Per això aquest any, amb més motiu, es mantindran en situació de màxima alerta els equips especialitzats de Mossos d'Esquadra.  

Context. La matança el divendres 22 de març a Rússia, reivindicada per Estat Islàmic, ha posat en tensió Europa davant el risc d'una nova onada de terrorisme islamista. 

  • Com a conseqüència de l'atac mortal a la sala de concerts del centre comercial Crocus City a Moscou, França va pujar al màxim el nivell d'alerta diumenge passat.
  • És de preveure que altres territoris se sumin a aquesta mesura preventiva per risc gihadista. 
Categoria: Societat