Tecnologia i Ciència
Il·lustració de la nau espacial DART
Foto: Il·lustració de la nau espacial DART | NASA
Investigació espacial

La NASA vol desviar un asteroide fent-hi xocar una nau

Actualitzat: Dilluns, 26 de setembre de 2022. 20:35
Temps de lectura: 3 minuts
Il·lustració de la nau espacial DART
Foto: Il·lustració de la nau espacial DART | NASA

La NASA farà impactar aquesta matinada una nau contra un asteroide per desviar-ne la trajectòria en el que serà la primera missió de defensa interplanetària de la història.

Per què és important? Malgrat que l'asteroide objectiu no és cap amenaça per a la Terra, la col·lisió permetrà als investigadors recopilar dades importants per poder reaccionar en cas que un asteroide que sí que amenaci la Terra.

Al detall: 

  • La nau DART, llançada el novembre de 2021, impactarà contra Dimorphos, un asteroide satèl·lit d'un altre asteroide. L'impacte està previst a les 0:14 del dimarts i es podrà veure en directe pel canal de Youtube de la NASA.
  • Dimorphos té aproximadament 780 metres de diàmetre i s'espera que l'impacte en desviï l'òrbita de manera suficient perquè es pugui mesurar amb radars i telescopis terrestres.

A partir d'ara: Per comprendre completament l'impacte de DART, el 2024 l'Agència Espacial Europea (ESA) farà una altra missió amb el llançament d'Hera. Farà un mapatge científic d'alta resolució per avaluar les conseqüències de l'impacte.

Com a anècdota:

  • La pel·lícula Don't Look Up té paral·lelismes amb aquesta missió, ja que a les dues s'intenta evitar o minimitzar l'impacte d'un cos que es dirigeix a la Terra. És un dels films amb més ressò aquest any.
  • Experiments com el DART, tenen com a objectiu preparar-nos per a situacions tan aparentment improbables com la que es narra a la pel·lícula.