Tecnologia i Ciència
Foto: | Parlament Europeu
Europa

Tots els dispositius mòbils tindran el mateix carregador el 2024

Foto: | Parlament Europeu

Els estats de la Unió Europea han donat aquest dilluns llum verda definitiva a establir un carregador únic per a dispositius mòbils a partir de la tardor del 2024. 

Per què és important: Segons els càlculs de la Comissió Europea, la posada en marxa d'aquesta mesura suposarà un estalvi de 250 milions d'euros l'any en compra de carregadors, així com una reducció anual d'unes 11.000 tones de residus electrònics a la Unió Europea.

En detall:

  • Tots els carregadors hauran de portar el carregador USB del tipus C.
  • La norma s'aplicarà a telèfons mòbils, tauletes, càmeres digitals i videoconsoles, auriculars i altaveus portàtils, ratolins i teclats sense fil i sistemes de navegació portàtils.
  • Els únics dispositius que quedaran fora de l'obligatorietat seran els ordinadors portàtils, que hauran d'adoptar la norma a partir del 2026.
  • Es preveuen excepcions perquè quedin exempts els articles que per ser massa petits no serien compatibles amb aquest model de port, com és el cas dels rellotges intel·ligents i els monitors d'activitat.
  • A més, la velocitat de càrrega també queda harmonitzada per a dispositius que admeten càrrega ràpida

A més: Fins ara la major part de dispositius mòbils ja fan servir el carregador tipus C. Qui sempre s'ha resistit a adoptar-lo ha estat Apple, que va crear un carregador únic per als sus dispositius.

Apple, però, també estarà obligada a adoptar el carregador únic.

D’on venim? Fa 10 anys que el Parlament Europeu reclama introduir un carregador comú per a tots els dispositius electrònics. La Comissió va presentar la seva proposta legislativa el setembre del 2021.