Tecnologia i Ciència
Robin i Zelda Williams
Foto: Robin i Zelda Williams | Flickr
Tecnologia

La filla de Robin Williams denuncia la recreació de la veu del seu pare amb IA

Temps de lectura: 2 minuts
Robin i Zelda Williams
Foto: Robin i Zelda Williams | Flickr

La filla del difunt actor Robin Williams, Zelda Williams, ha denunciat públicament a través del seu perfil d'Instagram l'ús de la intel·ligència artificial (IA) per recrear la veu del seu pare.

Per què és important? Fa mesos que el sindicat d'actors (SAG-AFTRA) està de vaga i una de les seves demandes és precisament reforçar el control sobre l'ús de la IA al sector.

Què en sabem? Robin Williams va morir l'any 2014 sent un actor molt estimat i, avui en dia, hi ha persones que han fet servir la seva veu per recrear nous textos.

  • Les IA es nodreixen amb totes les imatges, vídeos i gravacions possibles de la personalitat a la qual volen replicar. Una vegada han reunit i processat el material, són capaces de generar les recreacions.
  • Tot aquest procés no requereix consentiment previ.

Què ha dit? "No soc una veu imparcial en la lluita del SAG contra la IA", comença el comunicat de Williams.

  • "He estat testimoni durant ANYS de quantes persones volen entrenar aquests models per crear/recrear actors que no poden donar el seu consentiment, com el pare. Això no és res teòric, és molt molt real."
  • "M'han dit que la gent fa servir la IA per tal que la seva 'veu' digui el que ells volen i, encara que personalment ho trobo inquietant, les ramificacions van molt més enllà dels meus propis sentiments".
  • "Aquestes recreacions són, en el millor dels casos, un pobre facsímil de persones més grans, però en el pitjor cas, un horrible monstre Frankenstein, improvisat a partir del pitjor de tot el que és aquesta indústria, en comptes del que hauria de representar", sentencia l'actriu.