Món Global
La pàgina web de ChatGPt en una tablet
Foto: La pàgina web de ChatGPt en una tablet | Europa Press
Intel·ligència Artificial

El Parlament Europeu prohibeix la IA que posa en risc la seguretat

Temps de lectura: 2 minuts
La pàgina web de ChatGPt en una tablet
Foto: La pàgina web de ChatGPt en una tablet | Europa Press

El Parlament Europeu ha votat a favor de prohibir les eines d'intel·ligència artificial que suposin "un risc inacceptable" per a la seguretat. Així començarà a elaborar la primera normativa comunitària, pionera al món, per regular la IA.

Per què és important? L'auge de la intel·ligència artificial ha fet saltar les alarmes dels experts que han començat a posar sobre la taula els riscos i perills que aquestes eines poden tenir sobre els sistemes polítics i els drets fonamentals. La creixent preocupació ha portat als governs nacionals i internacionals a obrir el debat i plantejar la regulació d'aquestes eines.

A la pràctica: A part de prohibicions, l'Eurocambra classificarà les IA com a aplicacions d'"alt risc", perquè poden provocar "danys significatius" a la salut, la seguretat, els drets fonamentals i el medi ambient.

En detall: Elaborarà una base de dades que reculli tots els sistemes d'intel·ligència artificial disponibles. I prohibirà eines com:

  • Sistemes que categoritzen les persones segons trets "sensibles" com ara: gènere, ètnia, religió, orientació política, entre d'altres.
  • També prohibirà l'ús dels sistemes policials i de reconeixement d'emocions, igual com de les eines que es puguin utilitzar per influir en l'opinió dels votants, en els resultats de les eleccions i els sistemes de recomanacions que utilitzen les xarxes socials amb més de 45 milions d'usuaris.

A més, per evitar la circulació d'informacions falses, sistemes com el ChatGPT, generadors d'IA, hauran de complir requisits de transparència, identificar les imatges artificials, i garantir protecció davant els continguts il·legals.

Previsions: Els eurodiputats han volgut remarcar que la regulació no és un fre a la innovació. De fet, proposen crear espais on poder fer proves i testejar la IA abans d'implementar-la.

Què han dit? Un dels ponents de l'Eurocambra, Brando Benife, ha qualificat l'acord d'"històric" i d'un inici cap a la conversa "amb la resta del món sobre com regular la intel·ligència artificial".

  • La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha valorat que han aconseguit trobar "el balanç" entre posar el focus en les persones i continuar amb la innovació. "Serà l'estàndard per als pròxims anys", ha destacat.
  • L'altre ponent de l'Eurocambra, Dragos Tudorache, ha reivindicat "l'efecte" que ha de tenir Brussel·les en la regulació de la intel·ligència artificial i ha animat la resta de democràcies a elaborar normes conjuntes i alinear la posició internacional.