Tecnologia i Ciència
Enlairament de la nau espacial Peregrine
Foto: Enlairament de la nau espacial Peregrine | Astrobotic

Recuperen el control de la nau espacial Peregrine

Temps de lectura: 2 minuts
Enlairament de la nau espacial Peregrine
Foto: Enlairament de la nau espacial Peregrine | Astrobotic

La nau espacial nord-americana a la Lluna, Peregrine, s'ha enlairat aquesta matinada tal com estava previst però després hauria perdut el control i s'estaria quedant sense energia.

La bona notícia és que a mitja tarda s'ha pogut recuperar la comunicació amb la nau i que s'està recarregant la bateria i ajustant els paràmetres perquè apuntin cap al sol.  

Per què és important? Aquesta missió comercial té com a objectiu portar instruments i micro robots de la NASA i de diferents països a la Lluna per estudiar-ne la superfície. És el primer aterratge lunar dels Estats Units en 52 anys i el primer intent de vol robòtic privat a la Lluna.

Què diu. La companyia aeroespacial nord-americana, Astrobotic, que dirigeix el projecte, ha informat que una anomalia ha provocat problemes tècnics que poden impedir que la missió arribi a destí.

El mòdul d'aterratge lunar s'ha separat amb èxit del coet Vulcan Centaur i s'han començat a rebre les dades esperades. Però més tard han començat a sorgir els inconvenients: 

  • "Desgraciadament, s'ha produït una anomalia, que ha impedit que Astrobotic aconsegueixi una orientació estable cap al Sol".
  • "La causa probable és una anomalia de propulsió que, si resulta certa, amenaça la capacitat de la nau espacial per fer un aterratge suau a la Lluna”.
  • "La bateria de la nau espacial està assolint el nivell operatiu més baix”.
  • "Abans d´entrar en un període conegut d´interrupció de la comunicació, l'equip ha desenvolupat i executat una maniobra improvisada per reorientar els panells solars cap al Sol".

Previsió. Després d'aquesta maniobra, la nau espacial ha entrat en un període esperat de pèrdua de comunicació.

  • Astrobotic assegura que la missió no podrà continuar tret que aconsegueixin carregar les bateries i mantenir un subministrament d'energia.
  • A les 18:35, Astrobotic ha comunicat, a través de les xarxes socials, que s'ha reprès la comunicació i el control de la nau i que les bateries s'estarien recarregant. 

Però el final de l'operació és encara del tot incert. 

Context. La nau Peregrine s'ha enlairat aquest dilluns a les 8:08 del matí (hora peninsular) des de Cap Cañaveral, Florida. L'agència espacial nord-americana ha fet, així, un altre pas dins del seu programa Artemis per establir la presència humana a la Lluna.

Actualitzacions d'Astrobotic a les xarxes socials: 

Etiqueta: NASA