Tecnologia i Ciència
Un dels estands de l'empresa Worldcoin
Foto: Un dels estands de l'empresa Worldcoin | X / @worldcoin
IA

Exigeixen que s'aturi la compra d'iris a canvi de criptomonedes a Espanya

Temps de lectura: 2 minuts
Un dels estands de l'empresa Worldcoin
Foto: Un dels estands de l'empresa Worldcoin | X / @worldcoin

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha ordenat una mesura cautelar contra Tools for Humanity Corporation perquè cessi en la recollida i el tractament de dades personals que està realitzant a Espanya en el marc del seu projecte Worldcoin.

Per què és important? Centenars de persones formen llargues cues a centres comercials d'arreu del món per escanejar el seu iris a canvi de criptomonedes. De fet, l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades s'ha vist obligada a alertar del risc que pot suposar.

Què en sabem? L'AEPD ja havia alertat d'aquesta pràctica i ara ha obligat l'empresa Worldcoin, que ja ha escanejat l'iris a milers de persones a Espanya, a aturar de manera cautelar la seva activitat a l'Estat.

  • L'empresa al·lega que tota la informació que recopila és anònima i que les persones que es presten a vendre's l'iris mantenen en tot moment el control de les seves dades.
  • L'AEDP per la seva banda, ha rebut diverses reclamacions contra l'empresa on es denuncia, entre altres coses, informació insuficient, captació de dades de menors o que no se'ls permet la retirada del consentiment.

D'on venim? Més de dos milions de persones arreu del món s'han deixat escanejar els seus ulls per part de l'start-up Worldcoin, liderada per un dels fundadors d'Open IA, Sam Altman.

  • Volen tirar endavant un projecte per crear la base de dades biomètriques més gran del món. El seu objectiu és escanejar més de 2.000 milions d'iris.

Com ho fan? Per fer-ho han instal·lat estands, sovint a centres comercials, on l'empresa escaneja els iris amb unes màquines anomenades 'orbs'.

  • A canvi, les persones que són registrades reben un  identificador digital únic (World ID) i criptomonedes pròpies, anomenades WLD, per uns 40 dòlars.

A Catalunya. L'acció s'està duent a terme a diferents punts del món i també a Catalunya. Fa dies que centenars de persones fan cua a centres comercials com La Maquinista o Glòries a Barcelona, La Farga a l'Hospitalet de Llobregat, l'Splau a Cornellà o Mataró Park.