Tecnologia i Ciència
Un dels estands de l'empresa Worldcoin
Foto: Un dels estands de l'empresa Worldcoin | X / @worldcoin
Alerta

Vendre les dades de l'iris a canvi de criptomonedes: els experts alerten del risc

Temps de lectura: 2 minuts
Un dels estands de l'empresa Worldcoin
Foto: Un dels estands de l'empresa Worldcoin | X / @worldcoin

Centenars de persones formen llargues cues a centres comercials d'arreu del món per escanejar el seu iris a canvi de criptomonedes. La pràctica cada cop atrau a més gent i s'ha anat estenent fins a arribar també a Barcelona.

Per què és important? Diversos mitjans s'han fet ressò de la pràctica i l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades s'ha vist obligada a alertar del risc que pot suposar.

Què en sabem? Més de dos milions de persones arreu del món s'han deixat escanejar els seus ulls per part de l'start-up Worldcoin, liderada per un dels fundadors d'Open IA, Sam Altman.

  • Volen tirar endavant un projecte per crear la base de dades biomètriques més gran del món. El seu objectiu és escanejar més de 2.000 milions d'iris.

Com ho fan? Per fer-ho han instal·lat estands, sovint a centres comercials, on l'empresa escaneja els iris amb unes màquines anomenades 'orbs'.

  • A canvi, les persones que són registrades reben un  identificador digital únic (World ID) i criptomonedes pròpies, anomenades WLD, per uns 40 dòlars.

A Catalunya. L'acció s'està duent a terme a diferents punts del món i també a Catalunya. Fa dies que centenars de persones fan cua a centres comercials com La Maquinista o Glòries a Barcelona, La Farga a l'Hospitalet de Llobregat, l'Splau a Cornellà o Mataró Park.

Què diuen els experts? L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), tot i no tenir competències, ha alertat del risc que suposa aquesta acció.

  • Aquesta pràctica, segons l'APDCAT, comporta "la comunicació d’una dada personal considerada com una categoria especialment sensible".
  • "És una dada biomètrica que permet la identificació inequívoca de la persona a través d’una característica física que no es pot variar al llarg de la vida", diu l'APDCAT.
  • "L'ús de dades biomètriques amb tecnologies com el reconeixement facial es limita a supòsits molt concrets de la normativa de protecció de dades, atès l'alt impacte en els drets i llibertats de les persones que pot suposar", indiquen.

Previsions: L'organisme català també explica que actualment diversos organismes i autoritats de la Unió Europa investiguen si aquesta iniciativa s'ajusta als principis i obligacions que estableix el Reglament general de protecció de dades, i "cal ser prudents fins a determinar els seus impactes reals".