Tecnologia i Ciència
Eclipsi total de Sol
Foto: Eclipsi total de Sol | Wikimedia Commons
Eclipsi

Arriba un eclipsi total de Sol el 8 d'abril: on es podrà veure?

Temps de lectura: 3 minuts
Eclipsi total de Sol
Foto: Eclipsi total de Sol | Wikimedia Commons

El pròxim dilluns 8 d'abril hi haurà un eclipsi total de Sol. A algunes ciutats del món, en ple dia, durant uns minuts, es farà de nit i, fins i tot, es veuran les estrelles. 

Com funciona? Aquest fenomen es produeix quan la lluna s'interposa al sol i projecta la seva ombra a la Terra, és a dir, quan s'alineen la Terra, la Lluna i el Sol i la lluna cobreix la llum irradiada pel sol fent que tot es posi fosc.

  • Els eclipsis totals es produeixen aproximadament cada any i mig en algun lloc de la Terra, però perquè siguin visibles des del mateix lloc cal esperar uns 300 anys. 

On es podrà veure? L'eclipsi no serà visible des de tot el món. En aquesta ocasió l'eclipsi es podrà gaudir especialment a Mèxic, sobretot a la ciutat de Nazas, Estats Units i Canadà.

  • A Espanya, però, hi haurà llocs que el podran veuran com a eclipsi parcial. El nostre país es troba fora de la franja horària on s'hauria d'experimentar l'eclipsi amb intensitat. És a dir, el sol ja s'haurà post a la nostra banda l'atlàntic quan passi.
  • Així i tot, a les illes Canàries més occidentals com El Hierro, La Palma, La Gomera i Tenerife, i l'extrem nord-oest de la península, a Galícia, es podrà percebre l'eclipsi amb magnituds molt baixes si les condicions meteorològiques són favorables. Per exemple, a Santa Cruz de Tenerife, el Sol es pondrà a les 20.27 hores, mentre que l'eclipsi començarà a les 20.17 hores.

Com veure'l? La fase d'eclipsi parcial dura entre 70 i 80 minuts i per observar-la cal que us protegiu els ulls.

  • No ho podeu mirar sense filtre i tampoc directament a través d'un telescopi o d'uns binocles perquè molt perillós per a la vista.
  • Un cop queda tot el Sol tapat, aleshores és quan l'eclipsi arriba al seu punt màxim i té una durada d'entre 1 i 2 minuts.
  • Després es produeix el procés invers i es va destapant a poc a poc. 

Situació actual: Els afortunats són els 32 milions d'habitants que viuen sota la trajectòria d'aquest eclipsi total que enganxa des de Mèxic fins al Labrador, al Canadà, creuant en diagonal alguns estats dels Estats Units. Fins i tot, aquest fenomen ha atret molta gent de fora que ja ha reservat un allotjament també just a sota del recorregut de l'eclipsi. 

Eclipsi a Catalunya: No obstant això, els catalans tindrem la sort de poder veure un eclipsi total de Sol d'aquí a dos anys: el 12 d'agost de l'any 2026. La fase d'eclipsi total s'observarà des del sud de Catalunya, el nord del País Valencià i les Illes Balears.