Tecnologia i Ciència
El satèl·lit ERS-2
Foto: El satèl·lit ERS-2 | ESA
Univers

Un satèl·lit de dues tones caurà sense control en algun punt de la Terra aquest dimecres

Temps de lectura: 2 minuts
El satèl·lit ERS-2
Foto: El satèl·lit ERS-2 | ESA

Un satèl·lit fora de control, que pesa com un rinoceront i és tan gran com un autobús, va camí d'estavellar-se en les pròximes hores contra el nostre planeta. 

Què en sabem? Es tracta del satèl·lit d'observació terrestre ERS-2, de l'Agència Espacial Europea, posat en òrbita l'any 1995.

  • S'espera que avui acabi desintegrant-se quan entri en l'atmosfera terrestre, encara que a causa de la seva mida, alguns fragments de fins a 52 quilos podrien mantenir-se intactes, i caure sobre diversos punts de la Terra.
  • L'Oficina de Brossa Espacial de l'ESA, juntament amb una xarxa de vigilància internacional, estan monitoritzant el descens d'aquest objecte de 2,3 tones.

Què esperar? És impossible saber exactament on i quan tornarà a entrar a l'atmosfera el satèl·lit. Les últimes estimacions prediuen que serà a les 17:32, hora espanyola, d'aquest dimecres.

  • L'Agència Europea qualifica el procés de "normal i segur". Les possibilitats que algú surti ferit per l'impacte d'un tros del satèl·lit és d'una entre 100.000 milions. De fet, cap ésser humà no ha mort mai per la caiguda d'un tros d'escombraries espacials.
  • A més, on té més possibilitats de caure és l'oceà. 

D'on venim? El satèl·lit ERS-2 ha estat un dels satèl·lits d'observació de la Terra més sofisticats que s'han desenvolupat. Va recopilar una gran quantitat de dades valuoses sobre disminució del gel polar, canvis a la superfície terrestre, augment del nivell del mar, escalfament dels oceans i química atmosfèrica.

  • Els científics fins i tot la van utilitzar per monitoritzar desastres naturals com a inundacions greus o terratrèmols en parts remotes del món.
  • Després de 66 maniobres de desorbitació, el satèl·lit es va quedar sense combustible. Això, unit al fet que les bateries estaven esgotades i que la seva antena de comunicació i els seus components electrònics a bord estaven apagats, impedeix que la seva reentrada a l'atmosfera ara es pugui fer de manera controlada.