Barcelona i Àrea
Un agent de la Guàrdia Urbana al districte de  Ciutat Vella de Barcelona
Foto: Un agent de la Guàrdia Urbana al districte de Ciutat Vella de Barcelona | Guàrdia Urbana
Successos

La Urbana requisa 1.720 armes blanques a Barcelona, un 70% més que el 2019

Un agent de la Guàrdia Urbana al districte de  Ciutat Vella de Barcelona
Foto: Un agent de la Guàrdia Urbana al districte de Ciutat Vella de Barcelona | Guàrdia Urbana

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha intervingut 1.720 objectes contundents o armes blanques als carrers de Barcelona entre gener i octubre d'aquest any. Es tracta d'un augment del 70% respecta el 2019, segons ha explicat aquest matí el cap de la policia de la ciutat, Pedro Velázquez. La majoria d'aquests objectes són navalles, segons apunten fonts municipals.

Per què és important? L'ús de navalles en baralles i agressions és el principal responsable de ferits greus i morts. El cap de la Urbana ha admès en una entrevista a La 2 que les lesions comeses per aquestes armes blanques han augmentat.

  • Les lesions en general "s'han mantingut molt estables des del 2019 fins al 2022".
  • Les lesions amb ús d'arma blanca sí que registren "un cert augment. "No són xifres importants, però no podem minimitzar la gravetat d'aquests fets i l'alarma que generen", subratlla el policia.
  • Velázquez vincula la presència de navalles a l'oci nocturn, les grans aglomeracions i el consum d'alcohol i drogues.

Bandes llatines: El cap de la policia s'ha desmarcat de les afirmacions del seu cap polític, el regidor de Seguretat, Albert Batlle, que fa uns dies descrivia una "cultura de la navalla" instal·lada a Barcelona importada d'altres països i vinculada a les bandes llatines. 

  • "Ho vincularia amb l'oci nocturn i en horaris de foscor. Totes les persones autores estan detingudes".

D'on venim? Les armes blanques estan al darrere de ferits greus i víctimes mortals en diversos apunyalaments en els últims mesos.

Més delinqüència a Barcelona? El màxim responsable tècnic de la policia ha explicat que Barcelona és una "ciutat segura" i que els delictes que més es repeteixen són els furts (robatoris sense violència).

Tot i això: La percepció d'inseguretat entre els veïns de Barcelona va en augment, com ho reflecteix el baròmetre que situa la inseguretat com la principal preocupació pels barcelonins.

A més: El cap de la policia ha criticat que alguns partits de l'oposició municipal utilitzin la seguretat com una arma política.

  • "És un tema que els professionals hem de gestionar". 
  • "La seguretat és una arma de doble fil"