Barcelona i Àrea
Successos

Policies de la Guàrdia Urbana: "Les navalles s'han normalitzat a Barcelona"

Sindicats de la Guàrdia Urbana alerten que la presència de navalles als carrers de Barcelona s'ha "normalitzat". Aquest 2022, les denúncies per tinença d'armes blanques s'ha disparat un 70% en comparació amb el 2019.

En detall: Entre gener i octubre d'aquest any, la policia de la ciutat ha posat 1.720 denúncies per tinença d'aquestes armes blanques, prohibides per l'ordenança de l'Ajuntament. 

  • Els Mossos d'Esquadra gestionen xifres similars. Han rebut 1.296 denúncies entre gener i octubre, un repunt del 65%.

Per què és important? Les baralles amb navalles pel mig acostumen a tenir conseqüències fatals pels implicats i, de vegades, acaben amb la mort de la víctima.

Què diuen? El regidor de Seguretat, Albert Batlle, advertia aquest novembre que la "cultura de la navalla", potser importada per ciutadans estrangers, s'havia instal·lat a Barcelona.

  • Per altra banda, el conseller d'Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena, explicava fa uns dies que els Mossos d'Esquadra han incrementat un 100% les inspeccions a bars i discoteques, un dels punts calents relacionats amb la presència de ganivets. 

En profunditat: Un exemple és la discoteca Brisas, que sovint registre incidents com l'apunyalament mortal del passat novembre. La víctima era un home que, suposadament, intentava robar un altre home.

  • A les festes de la Mercè, un noi de 25 anys moria apunyalat.

 

 
 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida de Principal (@principal.cat)

Què diuen els policies? Els sindicats de la Guàrdia Urbana SIP-Fepol i UGT expliquen a Principal que les navalles s'han generalitzat als carrers de Barcelona. Ja no es percep com una cosa tan negativa i els que la porten no dissimulen tant i les amaguen menys.

  • Un agent que patrulla de nit al districte de Sants i les Corts assegura que a la seva unitat hi ha una "percepció" que la presència d'armes blanques augmenta a Barcelona.
  • "La pila de les denúncies que traslladem a Mossos és força gran. En una setmana poden haver-hi entre 30 i 40 denúncies".
  • Els guàrdies estan convençuts que la recent incorporació de més detectors de metall entre els agents facilitarà la troballa d'aquestes armes, perquè no caldrà realitzar escorcolls tan exhaustius, una situació sovint complicada al carrer.

Qui porta navalles? A Barcelona no existeix un fenomen de bandes organitzades com en altres ciutats europees, però sí que hi ha grups de joves que porten ganivets per, segons diuen, autoprotegir-se.

  • Sovint són nois, però també hi ha casos de noies. 
  • Es considera arma blanca prohibida qualsevol fulla afilada de més d'11 centímetres i qualsevol de menys d'11 centímetres amb la fulla afilada per als dos costats.
  • Quan intervenen una navalla, els guàrdies urbans denuncien el propietari amb 300 euros.

Per acabar: Aquesta nit de Cap d'Any, 800 policies, entre Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra controlaran els accessos de la festa organitzada a plaça Espanya per prevenir agressions. 

  • La patronal de l'oci nocturn Fecalon (Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn) ha demanat en diverses ocasions més controls exhaustius a les entrades dels locals per evitar ganivetades.