Barcelona i Àrea
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau
Foto: L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau | ACN
Ajuntament de Barcelona

Barcelona suspèn temporalment les relacions institucionals amb Israel

Temps de lectura: 3 minuts
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau
Foto: L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau | ACN

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat aquest dimecres que ha decidit suspendre temporalment les relacions amb Israel, incloent-hi els acords d'agermanament de la capital catalana amb Tel-Aviv. 

Què en sabem? L'alcaldessa ha enviat una carta al primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, per decretar aquesta suspensió de relacions.

Què ha dit? En un acte a l'Ajuntament, Colau ha argumentat que s'ha sentit interpel·lada per entitats i ciutadans que s'han adreçat al consistori i ha denunciat la situació "d'apartheid" que viu el poble palestí. "No podem callar", ha dit. 

  • En la carta enviada, Colau afirma que la mesura afecta "únicament i exclusivament" les relacions institucionals de l'alcaldia amb Israel i la resta de les seves institucions oficials, i en cap cas la seva ciutadania.
  • Colau ha insistit: "En cap cas és una discriminació contra la població jueva. És la crítica a un govern, no a un poble, no a una comunitat, no a una religió" i ha reivindicat Barcelona com una ciutat orgullosament diversa.
  • "Com a alcaldessa no puc romandre impassible davant la vulneració sistemàtica dels drets dels palestins", avisa.

A més: L'edil ha afegit que els agermanaments són una eina de la diplomàcia de les ciutats per enfortir la política de cooperació i de treball per la pau, en al·lusió al tractat entre Barcelona i Tel-Aviv, i ha recalcat que no es trenca, però que se suspèn en tots els seus efectes.

Reaccions: La tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona i presidenta del grup municipal del PSC al consistori, Laia Bonet, ha considerat un error "gravíssim" la decisió.

  • La cap dels socialistes ha acusat la líder de Barcelona en Comú de "tapar la boca" al ple, pel fet que, en lloc de portar al plenari una proposta que "sortiria rebutjada pràcticament de manera unànime" ha optat per tirar-la endavant "a cop de decret des d'un despatx".
  • Davant d'aquesta situació, Bonet ha anunciat que el PSC portarà al pròxim ple una iniciativa per "restablir" les relacions entre Barcelona i Tel-Aviv i per "reforçar, i no debilitar, el paper de Barcelona al món".

Al detall: Colau ha argumentat la decisió per les "dècades de vulneracions sistemàtiques dels drets humans, l'ocupació i la colonització il·legal de territoris palestins en contra de tots els dictàmens de les Nacions Unides".

  • També s'ha referit al consens internacional per definir la situació d''apartheid', en les seves paraules.

Context: Recentment, també s'ha suspès la relació amb la ciutat russa de Sant Petersburg després de la "invasió criminal" de Rússia a Ucraïna.

  • Segons ha dit Colau, la suspensió de relacions amb Israel es dona dins d'aquesta mateixa lògica.
Etiquetes: Ada Colau Barcelona