Barcelona i Àrea
L'àngel del Monument als caiguts del Castell de Montjuïc.
Foto: L'àngel del Monument als caiguts del Castell de Montjuïc. | Maria Aladern / ACN
Memòria Històrica

Retiren l'última escultura franquista de Barcelona

Temps de lectura: 2 minuts
L'àngel del Monument als caiguts del Castell de Montjuïc.
Foto: L'àngel del Monument als caiguts del Castell de Montjuïc. | Maria Aladern / ACN

L'Ajuntament de Barcelona ha començat aquest dimecres 14 de juny a desmuntar el monument als caiguts del Castell de Montjuïc, l'última escultura d'exaltació al franquisme referenciada a la ciutat. El primer que s'ha retirat aquest migdia del Fossar de Santa Elena ha estat l'estàtua de l'àngel.

Per què és important? La figura de l'àngel és l'única part del monument que es conservarà al dipòsit del MUHBA, mentre la resta de l'escultura es destruirà, ja que l'Ajuntament ha valorat que no té valor artístic.

D'on venim? L'estiu de 2022 el diari El Punt Avui va denunciar l'existència del monument i l'Ajuntament es va comprometre a retirar-lo.

  • De fet, un informe jurídic encarregat pel mateix Ajuntament va dictaminar que el monument incomplia la normativa.

Què amaga? A sota de l'escultura s'hi ha trobat un bagul que també s'ha retirat i que es traslladarà també al MUBHA per ser analitzada.

  • Els escrits de l'època deien que el bagul de bronze estava ple de "terra impregnada de sang" dels qui van fer costat a l'alçament franquista i van ser afusellats en aquest punt entre 1936 i 1938.
  • També recullen que dins el bagul hi ha una acta de l'Associació de Familiars de Caiguts per Déu i per Espanya, alguns diaris del dia en què es va enterrar i una llista de noms de persones executades al fossat i al Camp de la Bota durant la Guerra Civil Espanyola.

Què han dit? "Teníem aquest deute pendent", ha declarat, el regidor de Memòria Democràtica de l'Ajuntament, Jordi Rabassa.

  • També ha dit que retirar el monument era una tasca "imprescindible" i que s'ha dut a terme amb "rigor".

Història: El monument data de 1940 i el van fer els arquitectes Manuel Baldrich, Joaquim de Ros i de Ramis, Josep Soteras i Manuel de Solà i Morales.

  • Inicialment, a l’arc del monument hi havia la inscripció “Caiguts per Déu i per Espanya, presents!”. Aquesta frase es va canviar l'any 1986 per fer referència a tots els caiguts durant la Guerra Civil: "Honor a totes els que van donar la seva vida per Espanya".