Barcelona i Àrea
El paraninf de la Universitat de Barcelona
Foto: El paraninf de la Universitat de Barcelona | Twitter
Drets

El discurs d'un jove advocat contra les pràctiques sense cobrar: "Això s'ha d'acabar"

Temps de lectura: 3 minuts
El paraninf de la Universitat de Barcelona
Foto: El paraninf de la Universitat de Barcelona | Twitter

El passat dimarts, el paranimf de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) va esdevenir en un altaveu de les reivindicacions laborals de la promoció del Màster Advocació UB-ICAB. En l'acte de la graduació del postgrau i en representació dels alumnes, el jove advocat Víctor Sierra va proclamar un discurs on va denunciar amb contundència les pràctiques no remunerades i alguna situació surrealista amb la qual alguns companys s'han trobat als despatxos.

Què diu? En presència del degà de l'Il·lustre Col·legi dels Advocats de Barcelona, Jesús M. Sánchez, Sierra va desplegar un discurs reivindicatiu:

  • "Sé que la majoria hem patit l'explotació, la indignitat salarial i el menyspreu personal i la falta de valoració del nostre treball. Això sí que ha de canviar. S'ha acabat això de cobrar en formació".
  • "Renunciar als mateixos drets no és la millor manera d'aconseguir els nostres interessos. Nosaltres, que serem advocats, ho hem de saber millor que ningú perquè la nostra professió consisteix a defensar els drets de la gent aplicant el dret i nosaltres no som diferents que la resta de treballadors".
  • "Al nostre sector s'utilitza molt el refrany A cal ferrer, ganivet de fusta (En casa de herrero, cuchillo de palo). Ja veiem que molts cops els despatxos d'advocats no compleixen la llei".

En detall: Sierra explica una anècdota surrealista en un bufet d'advocat on va acudir Inspecció de Treball. Un dels responsables va decidir amagar els becaris a la sala de la neteja per esquivar la possible sanció a causa de la situació irregular en la qual estaven els estudiants. El jove lletrat, que va arrancar nombrosos aplaudiments entre el públic de la sala, va carregar contra el concepte de resiliència i com, en molts cops, segons ell, es malentén.

  • "Se'ns ha dit que hem de ser resilients perquè venen temps difícils. Jo us dic el contrari".
  • "La resiliència, en el dia a dia significa: no treballo tot i tenir una carrera i un màster? M'adapto. Cobro una merda i no puc pagar el pis? M'adapto. Faig hores extra que no em paguen? M'adapto. No em promocionen i no m'augmenten el sou durant anys? M'adapto perquè s'ha de ser resilient.
  • "Tot això són cops que rebem, somnis que es trenquen i esperances que es difuminen i és inhumà pensar que res pot afectar-nos". 
  • "La resiliència és una fortalesa en la matèria, però en els humans és una debilitat. Significa claudicar davant la injustícia, veure el nostre futur amb indiferència i presumir que ho estem encaixant bé".
  • "Us demano que no sigueu resilients i que no us deixeu trepitjar per a ningú".

La resposta de l'ICAB: Al final de l'acte, el degà va contestar el discurs de Sierra. 

  • "Quan l'he escoltat, m'ha entrat una tremolor, veient l'última vaga de lletrats. Pensava que també anava a fer una vaga, però he vist que el discurs només s'ha quedat en això, en la vindicació de la resiliència".
  • "Porto 40 anys exercint d'advocat sense gairebé adonar-me perquè soc feliç. Víctor, segur que dintre de 40 anys seràs feliç, encara que avui no ho siguis", ha ironitzat Jesús M. Sánchez, màxim responsable del col·legi d'advocats de Barcelona.