Barcelona i Àrea
Cuiners d'una residència de persones grans de Barcelona
Foto: Cuiners d'una residència de persones grans de Barcelona | Ajuntament de Barcelona
Llengua

Barcelona acomiada el cuiner de l'alcalde per no tenir el nivell de català

Temps de lectura: 2 minuts
Cuiners d'una residència de persones grans de Barcelona
Foto: Cuiners d'una residència de persones grans de Barcelona | Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona acomiada el cuiner encarregat de l'àrea de l'Alcaldia després de 17 anys treballant d'interí per no tenir el nivell de català que es requereix.

Què en sabem? El Manuel, de 47 anys i nascut a Córdoba (Andalusia), ha estat el cuiner de l'alcalde durant molts anys. Ocupava una plaça que va crear l'exalcalde socialista Jordi Hereu, actual ministre d'Indústria. 

  • Durant el temps que ha passat dins del consistori barceloní ha cuinat per Xavier Trias, Ada Colau i, durant aquests mesos de legislatura, també per Jaume Collboni. 

Situació actual: Ara, amb el procés d'estabilització dels interins, que es porta duent a terme des de fa dos anys a tot el país, han acomiadat al Manuel. 

  • Per la posició que ocupava, el cuiner de l'àrea de l'Alcaldia necessitava com a mínim acreditar un nivell B2 de llengua catalana. En altres posicions de l'administració es demana un C1. 

El motiu: El Manuel assegura que fa quatre anys que estudia català al Consorci per la Normalització Lingüística, un organisme oficial. El passat mes de desembre va aconseguir obtenir el certificat B2 de català. 

  • El problema és que el Manuel havia de presentar uns mesos abans la documentació que certifiqués el seu domini de l'idioma. Tot i això, l'Ajuntament va organitzar una sèrie de proves pels treballadors que no podien acreditar l'idioma. El cuiner no va passar el nivell organitzat per l'ens municipal. 
  • Per tant, el Manuel no va poder acreditar el nivell i no ha pogut seguir cuinant entre els fogons de l'Ajuntament de Barcelona.  

A més: Denuncia que quan li van comunicar l'acomiadament portava dos mesos de baixa mèdica per un accident laboral i que aquesta situació li ha provocat més ansietat. 

  • En una entrevista al diari digital Córdoba, el cuiner explica que ha rebut un missatge del consistori català on es demana una persona per treballar en el seu lloc, però ell té una penalització de 321 dies per entrar a la borsa de treball: "No crec que pugui entrar", afirma resignat. 

Què diuen? Per la seva banda, l'ajuntament barceloní ha assegurat que tindrà en compte al cuiner quan acabi el seu període de prohibició de la borsa de treball. 

  • En una resposta oficial, l'Ajuntament assegura que "lamenta la situació produïda per la no superació del respectiu procés selectiu" i reitera que "ha de complir amb la legislació vigent".