Barcelona i Àrea
Sequera

El Barcelonès Nord perd 248.000 litres d'aigua al dia i costarà 36 milions arreglar-ho

Temps de lectura: 2 minuts

L'ens d'abastiment d'aigües, Aigües Ter-Llobregat (ATL) perd cada dia, des de fa més de 15 anys, 248.000 litres d'aigua potable al Barcelonès Nord, entre Santa Coloma de Gramenet i Badalona.

Per què és important? En plena emergència per sequera, la canonada que va des de l'Estació Distribuïdora de la Trinitat, que rep l'aigua de Cardedeu i l'envia fins a la potabilitzadora del Ter, encara provoca grans fuites d'aigua al Barcelonès Nord. 

En detall: Aquest dimecres 7 de febrer, l'ATL ha anunciat la construcció d'una altra via paral·lela al riu Besòs per evitar així aquesta pèrdua d'aigua.

  • Les obres tenen un pressupost de 36 milions d'euros que assumirà l'Ens d'Abastiment.
  • El gruix de les obres es basarà a desdoblar els 6,2 km de canonada, que suposarà generar una altra canonada paral·lela al riu Besòs per la zona nord de Santa Coloma de Gramenet i Montcada, que garantirà el subministrament a tres milions d'habitants.

D'on venim? La fuita d'aigua es va descobrir el 2005, per la qual cosa es calcula que els últims 18 anys més de mil milions de litres han deixat de proveir la xarxa de subministrament d'aigua.

  • L'ACA eleva la xifra de l'aigua desaprofitada durant el 2022 a la riera de Canyet de Badalona fins als 134.300 milions de litres.
  • Per la fuita passen cada dia 180.000 litres al dia, uns 65,7 milions de litres a l'any.
  • Si aquesta xifra de Badalona se sumen els 75.000 litres d'aigua que es perden a Santa Coloma a l'actual canonada s'estan perdent uns 225.000 litres d'aigua. 

Per acabar: Es preveu que la construcció d'aquesta via començarà a l'1 de setembre del 2024 i l'execució d'obres tindrà una durada de 24 mesos. És a dir, fins a l'any 2016, el desdoblament de la canonada no serà una realitat.