Barcelona i Àrea
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni
Foto: L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni | EFE
Barcelona

Collboni presentarà una qüestió de confiança si no pot aprovar els pressupostos

Actualitzat: Dimecres, 14 de febrer de 2024. 12:58
Temps de lectura: 2 minuts
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni
Foto: L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni | EFE

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat que presentarà una qüestió de confiança si no pot tirar endavant els pressupostos municipals. 

Per què és important? El socialista governa en minoria dins del consistori barceloní. Collboni no ha pactat amb cap partit per formar un govern de coalició, fet que li dificulta poder tirar endavant diverses mesures, com els pressupostos. 

En detall: La qüestió de confiança, a diferència de la moció de censura, és una iniciativa que planteja l'alcalde per comprovar si continua tenint la confiança majoritària del ple de l'ajuntament. 

Situació actual: Collboni no ha pactat amb cap altra formació per aconseguir una majoria sòlida dins del consistori. Tot i les ofertes i negociacions amb la líder de Barcelona En Comú, Ada Colau, l'alcalde ha rebutjat reeditar un pacte amb els seus antics socis de govern. 

  • El cap de l'oposició de l'Ajuntament i líder de Junts, Xavier Trias, també ha allargat la mà a Collboni en diverses ocasions i totes han estat rebutjades. 
  • El PSC compta amb 10 regidors de l'arc municipal. Trias per Barcelona en té 11, Barcelona En Comú va aconseguir-ne 9. Esquerra té 5 regidors, el PP 4 i la ultradreta de Vox 2. 
  • La majoria absoluta a l'Ajuntament de Barcelona es troba als 21 regidors. Collboni necessitaria el suport d'11 representants d'altres formacions per poder aprovar els comptes municipals de Barcelona. 

Previsions: El primer pas que farà el govern municipal serà portar els pressupostos la setmana que ve a una comissió extraordinària. Tot apunta que aquesta comissió rebutjarà els comptes de l'executiu de Collboni. 

  • En aquest moment, l'alcalde pot convocar un ple extraordinari (cap a principis de març) on podria vincular l'aprovació dels pressupostos amb una qüestió de confiança. Si cap partit li dona suport, el socialista perdrà la qüestió. 
  • A partir d'aquí, sobre un termini de 30 dies perquè les formacions de l'oposició presentin conjuntament un candidat a l'alcaldia, fet improbable pel distanciament polítics entre els grups municipals. 
  • Si no hi ha candidat i un nou alcalde, els pressupostos de Collboni quedarien aprovats automàticament a principis d'abril i el socialista mantindria la vara de l'alcaldia de la capital catalana.