Barcelona i Àrea
Pere Aragonès, president de la Generalitat, rep Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, al Palau de la Generalitat aquest 30 d'agost
Foto: Pere Aragonès, president de la Generalitat, rep Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, al Palau de la Generalitat aquest 30 d'agost | EFE
Barcelona

Acord entre PSC i ERC pels pressupostos de Barcelona: nous socis de Collboni?

Actualitzat: Dilluns, 19 de febrer de 2024. 16:48
Temps de lectura: 4 minuts
Pere Aragonès, president de la Generalitat, rep Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, al Palau de la Generalitat aquest 30 d'agost
Foto: Pere Aragonès, president de la Generalitat, rep Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, al Palau de la Generalitat aquest 30 d'agost | EFE

Acord entre PSC i ERC a l'Ajuntament de Barcelona per tirar endavant els pressupostos de la capital catalana. 

Per què és important? L'alcalde Jaume Collboni governa en minoria dins del consistori barceloní. El socialista necessita aprovar els seus primers pressupostos de l'ajuntament, un dels projectes més importants per l'executiu, si vol seguir al capdavant de l'alcaldia. 

Què en sabem? El PSC i ERC firmen un acord pels pressupostos de Barcelona. 

  • Aquest pacte arriba hores després que la formació d'Ada Colau, Barcelona en Comú, hagi anunciat que permetrà la tramitació dels pressupostos de Barcelona en la votació que se celebrarà aquest dimarts. 
  • Per tant, els comptes de l'executiu socialista municipal podran tirar endavant gràcies al suport dels republicans i els comuns. 

Previsions: Aquest acord sembla apuntar un futur pacte de coalició en el govern municipal entre PSC i ERC. Les negociacions entre les dues formacions han estat molt discretes i cap dels partits ha avançat cap tema fins que l'acord no ha estat tancat. 

  • Caldrà veure si en aquesta equació si sumen els comuns i si estan disposats a tornar a governar amb Collboni a l'Ajuntament de Barcelona i viceversa.

Què han pactat? El document de l'acord firmat pel PSC i ERC té com a objectiu principal "millorar la vida dels barcelonins i barcelonines". Les mesures pactades tenen com tres eixos principals:

Per una Barcelona més modera i competitiva que generi oportunitats i prosperitat compartida a tots els barris:

  1. Creació d'un fons de 5 milions d'euros per al suport a l'emprenedoria i l'activitat econòmica de la ciutat i també per l'ampliació del programa Prometeus. 
  2. Seguir contribuint a la transformació de l'Eix Besòs amb la creació d'un comissionat. S'afegeixen 10 milions d'euros al pressupost. 
  3. Impuls d'un nou Pla de Barris de Muntanya per als barris com Ciutat Meridiana, Torre Baró Canyelles, Montbau, Sant Genís dels Agudells o les Planes. 
  4. Un pla de retorn social de la Copa Amèrica que impliqui destinar 10 milions d'euros de l'Impost Turístic a inversions a la Barceloneta. 

Per una Barcelona que posi encara més en valor la nostra manera de ser, el comerç de proximitat, el patrimoni, la llengua i la cultura:

  1. Creació d'una Oficina de la Llengua Catalana, un espai d'atenció a la ciutadania en matèria lingüística. El projecte tindrà una dotació inicial de 4 milions d'euros. 
  2. El desenvolupament de la T-Cultura, una targeta per facilitar l'accés a l'oferta cultural pública, especialment en català, a preus assequibles. 
  3. El desenvolupament d'un pla de protecció del comerç de proximitat i del comerç emblemàtic i singular a través d'un pla de relleu generacional. 
  4. Mantenir l'espai on va ser executat Salvador Puig Antich, dins del projecte ideat a la model, com a element de memòria a la lluita antifranquista i feixista. 

Per una Barcelona amb més quitat per a tothom que millori l'espai públic i els serveis públics, amb més habitatge assequible i més equipaments: 

  1. Augment de la inversió en habitatge per arribar a construir 1.000 pisos públics aquest 2024. 
  2. Un fons de 15 milions d'euros per fer una ciutat més caminable amb la millora de l'espai públic a diferents districtes amb augments de pacificacions a carrers, carrils bici, reformes, etc. 
  3. Recuperació dels dons d'infància 0-16 amb una dotació de 12 milions d'euros per a prestacions econòmiques d'urgència social per a famílies amb infants de 0 a 16 anys. 
  4. Desenvolupament del programa "Tardes Educatives", per tal que els infants entre 3 i 16 anys puguin realitzar activitats extraescolars culturals, artístiques, científiques i tecnològiques fins a les 19:00. 
  5. Ajudes als gestors dels equipaments esportius municipals que els permetin cobrir els dèficits econòmics de gestió generats per la sequera.