Barcelona i Àrea
Metro Barcelona
Foto: Metro Barcelona | Ajuntament de Barcelona
Agressions sexuals

Les agressions sexuals es disparen un 44% en dos anys al transport públic a Catalunya

Temps de lectura: 2 minuts
Metro Barcelona
Foto: Metro Barcelona | Ajuntament de Barcelona

El 2023 es van cometre 97 delictes contra la llibertat sexual a la xarxa de transport públic de Catalunya, comptant tots els trens, des de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) fins a Rodalies, el metro, els autobusos de línia i, també, els taxis. 

En dades: Aquestes dades signifiquen un augment del 44% de les agressions sexuals en el transport públic en dos anys. 

  • La majoria de les agressions sexuals comeses, el 40% d'elles, es van registrar al metro de Barcelona. Això significa que d'aquest centenar de delictes comesos, fins a 39 es van cometre al metro. El metro, de fet, és el mitjà amb un balanç més negatiu: hi han crescut un 56% les agressions sexuals.
  • De totes les agressions sexuals que es van produir l'any passat al transport públic català, un 70% van ser en l'àmbit ferroviari. És a dir, als Ferrocarrils, al metro o a les Rodalies. Pel que fa als delictes restants, 23 es van cometre en un autobús i cinc en un taxi.

Què diuen? Per revertir aquesta situació, la mesura estrella de la Conselleria d'Interior de la Generalitat consisteix a "interpel·lar" els agressors amb cartells als trens.

  • La intenció de la campanya és la sensibilització, "missatges que serveixin els homes i les dones, que deixin clar on són els límits i donar resposta a una exigència social: que tots puguem sortir al carrer i sentir-nos segurs", explica el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. 
  • Els usuaris, però, han carregat contra aquesta mesura i han assegurat que "no serveix per a res": "Les agressions sexuals es disparen, i vosaltres retoleu trens en comptes de fer que no vegin el sol en una llarga temporada?", comenta una usuària. "Les agressions sexuals no es combaten amb cartellets als trens, Elena. I encara menys en català. Quants delinqüents que deteniu parlen en català o es diuen Arnau, Lluc o Jordi?", "Interpel·lar directament els agressors, diu. No ho saben llegir ni en el seu idioma", comenten uns altres. 

D'on venim? La inseguretat creix a passes de gegant a Barcelona. Aquest 2023, s'han produït unes 3 agressions sexuals per dia a la ciutat, és a dir, un 24,5% més que l'any 2022.