Barcelona i Àrea
Paradeta de llibres de Sant Jordi a Barcelona
Foto: Paradeta de llibres de Sant Jordi a Barcelona | Ajuntament de Barcelona
Sant Jordi

Primer Sant Jordi de copagament: entre els 90 i 500 euros per tenir parades al carrer

Temps de lectura: 2 minuts
Paradeta de llibres de Sant Jordi a Barcelona
Foto: Paradeta de llibres de Sant Jordi a Barcelona | Ajuntament de Barcelona

Sant Jordi deixarà de ser de franc per a llibreries i editorials: a partir d'aquest any caldrà pagar per tenir una parada als carrers més cèntrics de Barcelona. 

Per què és important? El dia de Sant Jordi, el Sant Valentí català, és el dia més important de l'any de les llibreries i floristeries catalanes. El Sant Jordi d'aquest 2023, a més, va passar a la història. El fet que la festivitat caigués en diumenge després d'anys de limitacions per la pandèmia, va fer que superés les expectatives amb milions d'euros de facturació. 

En detall: Per primer cop, la diada de Sant Jordi deixarà de ser gratuïta per editorials i llibreries. A partir d'aquest pròxim 23 d'abril, les llibreries i editorials que vulguin posar una parada pels carrers de Barcelona hauran de pagar una quota de servei. 

  • La decisió l'ha pres la Cambra del Llibre a petició del Govern i l'Ajuntament de Barcelona, que feia temps que reclamaven una compensació per totes les despeses de la jornada i deixar d'assumir la totalitat del cost de l'organització de manera íntegra.
  • La logística que suposa tallar els carrers més cèntrics de Barcelona, ​​el personal de seguretat que controla la circulació del públic i els generadors d'electricitat té un cost d'uns 200.000 euros que assumeix el Departament de Cultura i 30.000 més que aporta l'Ajuntament.
  • "Ens van donar un toc i l'any passat es va fer un estudi sobre la mesura", explica Eric de l'Arc, president del gremi de llibreters, que calcula que la nova taxa recaptarà entre 43.000 i 45.000 euros, que és aproximadament un 17% del cost total de Sant Jordi. 

Quant hauran de pagar els llibreters? La Cambra ha publicat una forquilla de preus per als comerços agremiats entre els 96,8 i els 387,2 euros.

  • Els preus dependran del metres ocupats: Per als espais de venda de llibres de 6, 12, 18 i 24 metres, tindran preus que van dels 96 euros, als 193 euros, 290 euros i 387 euros, respectivament.
  • Per als no agremiats serà una mica més car i gaudir d'una parada costarà 121 euros, 242 euros (per una parada de 12 metres), 363 euros (18 metres) i 484 euros (per la més gran, de 24 metres).

Reaccions: Aquest canvi ha provocat un allau de crítiques i queixes dels llibreters, tot i que la Cambra recorda que es tracta d'una mesura de "normalització", ja que "en qualsevol altra fira també cal pagar".