Barcelona i Àrea
Plaça dels Àngels, MACBA
Foto: Plaça dels Àngels, MACBA | Ajuntament de Barcelona
Ciutat Vella

Adeu als 'skaters' del MACBA: més espai verd i un nou CAP per al 2027

Temps de lectura: 2 minuts
Plaça dels Àngels, MACBA
Foto: Plaça dels Àngels, MACBA | Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona continua endavant amb el seu pla de remodelar l'entorn de la plaça dels Àngels, la del museu MACBA, a Ciutat Vella. 

Com serà? El plantejament inicial, encara pendent de concreció final, és el de trobar una "simbiosi virtuosa entre cultura, salut i més i millor espai", segons ha declarat aquest dilluns l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

  • La futura plaça comptarà amb l'ampliació del MACBA i amb un nou CAP. 
  • L'actual espai on hi ha els patinadors de manera habitual també serà reformat i està previst que inclogui arbres, bancs i taules. També inclou l'arribada d'una nova terrassa que qualsevol ciutadà podrà visitar. Serà un espai enjardinat d'uns 350 metres quadrats, que es presenta com un "mirador" i ocuparà el sostre del nou espai del Macba: l'antic Convent dels Àngels.
  • El nou plantejament, però, genera nous interrogants, ja que, d’una banda, cal tenir present que sota de la plaça hi ha un aparcament, fet que limita les actuacions pel que fa a la instal·lació d’arbrat i generació d’ombres.
  • A més, el col·lectiu veïnal del Raval de Barcelona fa temps que es mostra contrari a la prevista ampliació del MACBA. 

Què diu? "Vam dir que Ciutat Vella seria una prioritat aquest mandat", ha afirmat l'alcalde de Barcelona, ​​que ha subratllat la necessitat que els veïns de la zona disposin d'alguns serveis.

  • "Cultura, salut i més espai públic", assegura Collboni. I encara que aquest objectiu no està formulat de manera explícita, el canvi resulta incompatible amb què els 'skaters' que freqüenten la zona continuïn patinant com fins ara.
  • El consistori vol "canviar la concepció dels anys 80 i 90" d'aquesta plaça per anar cap a places "més jugables i amables, més permeables i amb ombres". 
  • Preguntat pels 'skaters', Jaume Collboni ha afegit: "Ha d’haver-hi també espai per a la gent gran, espais jugables i espais d’estada i això no exclou altres usos, però no que es monopolitzi l’ús d’aquest espai".

Quan estarà enllestit? La primera actuació que es portarà a terme serà la del nou CAP Raval Nord. Les obres estan a punt de ser licitades per la Generalitat de Catalunya i es preveu que comencin al mes de juny, mantenint així el calendari perquè entri en funcionament el primer trimestre de 2026. 

  • Finalment, pel que fa a l'ampliació del museu, es podrien licitar obres al juny i començar a construir al mes de novembre d’enguany els nous espais. La previsió és enllestir-lo el 2027.