Barcelona i Àrea
El millor xuixo del món es fa a la Pastisseria Triomf
Foto: El millor xuixo del món es fa a la Pastisseria Triomf | X
Gastronomia

Farcit perfecte i gens oliós: així és el millor xuixo del món que es fa a Barcelona

Temps de lectura: 2 minuts
El millor xuixo del món es fa a la Pastisseria Triomf
Foto: El millor xuixo del món es fa a la Pastisseria Triomf | X

Els millors xuixos del món d'aquest 2024 es fan a Barcelona. Així ho ha determinat el Concurs Mundial del Xuixo, que aquest diumenge ha celebrat a l'Escala la seva quarta edició.

Què en sabem? En aquesta ocasió el xuixo guanyador ha estat el que s'elabora a la pastisseria barcelonina Pastisseria Triomf, al número 41 de la Rambla del Poblenou.

  • Per primera vegada l'ha guanyat una pastisseria de la ciutat de Barcelona.

En detall: El jurat ha determinat per unanimitat que els seus xuixos compten amb la proporció perfecta de crema i oli, fet que impedeix que quedin oliosos i li dona una textura agradable.

  • La pastisseria Padrés de Banyoles (2018), la Fleca Pa Artesà del Vallès (2020) i la pastisseria Juhé de l’Escala (2022) han sigut les vencedores de les tres primeres edicions del Concurs.
  • L'any passat, el jurat va destacar el xuixo en tots els punts que es valoraven, com la qualitat de la crema, del fregit, el sabor i l'aspecte interior.

La Pastisseria Triomf va néixer el 15 d'agost de 1952, quan l'Antoni i la Roser van obrir-la a l'antic Passeig del Triomf, l'actual Rambla del Poblenou.

  • El 8 de setembre de 1995 van inaugurar una altra sucursal al barri, al carrer Lope de Vega 103; una botigueta petita que encara segueix servint al barri els mateixos productes que a la Rambla.
  • La històrica pastisseria elabora bombons, pastes de té, pastissos personalitzats, pastisseria tradicional o moderna, mones, i un ampli assortit de càtering salat.

Previsions: A partir d'aquesta edició, la seu del concurs serà itinerant i Barcelona acollirà la pròxima.

Context: El Concurs Mundial del Xuixo va néixer l’any 2018, coincidint amb el centenari del naixement d’aquest dolç tradicional, amb l’objectiu de posar-lo en valor.

  • El creador d’aquesta iniciativa és el periodista i gastrònom Salvador Garcia-Arbós, que compta amb la col·laboració de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB).