Barcelona i Àrea
Cocteleria Balius
Foto: Cocteleria Balius | Twitter
Barcelona

Veïns carreguen contra Collboni per fer desaparèixer una façana icònica del Poblenou

Temps de lectura: 2 minuts
Cocteleria Balius
Foto: Cocteleria Balius | Twitter

Indignació entre els veïns del Poblenou per la possible desaparició d'un edifici patrimonial del barri situat al carrer Pujades amb Marià Aguiló. 

El motiu: Es tracta de la Cocteleria Balius, amb la seva icònica i reconeguda façana que ha conservat durant dècades amb les rajoles blanques i taronges. 

  • La façana està condemnada a desaparèixer arran d'un projecte de rehabilitació de l'Ajuntament de Barcelona, que hi preveu recuperar la façana original de l'edifici, catalogat dins el Patrimoni Arquitectònic de la ciutat.

Què diuen? El presentador i comunicador Óscar Dalmau ha estat el primer a denunciar-ho a les xarxes socials. 

  • "Més patrimoni en procés d’extinció: es carregaran la façana de la Cocteleria Balius al Poblenou si l'Ajuntament de Barcelona no fa res per preservar-la", escrivia Dalmau a 'X', antic Twitter. 
  • La notícia també ha causat la indignació entre els veïns tot i que sigui "relativament" recent i han carregat contra Jaume Collboni, que defensava al març la protecció del patrimoni de Barcelona. 

D'on venim? Balius havia estat una ferreteria durant dècades. Després del seu tancament, el 2012, un home anglès va reconvertir el local en una cocteleria. El grup Confiteria va adquirir el local després de la pandèmia, precisament, per conservar-ne el patrimoni. 

  • De fet, alguns usuaris han volgut assenyalar que aquest local pertanyia originalment a la drogueria La Palma, no a Balius.
  • Així, el cartell que corona la façana és una rèplica d'un local que Can Balius ja posseïa al carrer de Pere IV, i s'hi va instal·lar fa tot just 15 anys.

Per acabar: Confiteria és una agrupació empresarial especialitzada en el rescat de locals considerats patrimoni de Barcelona. Un dels seus dos fundadors ha admès a alguns mitjans que la façana "no és l'original de l'edifici" i que la intenció del consistori és reconstruir la façana original.