Barcelona i Àrea
Gent mirant una parada de llibres antics a la Rambla
Foto: Gent mirant una parada de llibres antics a la Rambla | Ajuntament de Barcelona / Mònica Moreno
Cultura

Sant Jordi 2024: Barcelona recupera la Rambla amb rècord de paradetes

Temps de lectura: 3 minuts
Gent mirant una parada de llibres antics a la Rambla
Foto: Gent mirant una parada de llibres antics a la Rambla | Ajuntament de Barcelona / Mònica Moreno

El dimarts 23 d’abril, Barcelona tornarà a vibrar amb Sant Jordi. Enguany, la Rambla tornarà a ser un dels espais destacats de la diada.

Per què és important? El dia de Sant Jordi, el Sant Valentí català, és el dia més important de l'any de les llibreries i floristeries catalanes. El Sant Jordi d'aquest 2023, a més, va passar a la història. El fet que la festivitat caigués en diumenge després d'anys de limitacions per la pandèmia, va fer que superés les expectatives amb milions d'euros de facturació. 

En detall: La Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Llibreters de Catalunya han presentat aquest dilluns la celebració del Sant Jordi, que a Barcelona recuperarà la totalitat de la Rambla.

  • Després de la pandèmia i de l'atemptat terrorista de 2017, els organitzadors han explicat que s'estrenarà un nou model "més esponjat" que oferirà parades de llibres, floristeries i entitats de barri fins al Centre d'Arts Santa Mònica.

Com serà? Aquest any Barcelona aposta per la descentralització i celebrar la diada en espais repartits en set districtes de la ciutat per primera vegada.

  • La ciutadania podrà tornar a passejar per un ampli espai tancat al trànsit al cor de l’Eixample. L’espai està situat entre l’avinguda de la Diagonal i la Gran Via, i entre els carrers de Balmes i de Pau Claris. 
  • A més, s’estén a Ciutat Vella, per la Rambla, i a Gràcia, per Gran de Gràcia.
  • Tots els districtes de la ciutat tindran espais reservats per a la venda de llibres i roses, i els establiments podran posar les seves parades al carrer a partir del 22 d’abril.

Amb xifres: S'ha tornat a batre el rècord de nombre de paradistes. N'hi haurà 336 de llibres, quan el 2017 no arribaven a les 190. Seran 16 més que l'any passat, a més d'un centenar de parades davant de llibreries, així com altres zones tradicionals, com la Rambla.

El més destacat: Per primer cop, la diada de Sant Jordi deixarà de ser gratuïta per editorials i llibreries. A partir d'aquest pròxim 23 d'abril, les llibreries i editorials que vulguin posar una parada pels carrers de Barcelona hauran de pagar una quota de servei.

  • La decisió l'ha pres la Cambra del Llibre a petició del Govern i l'Ajuntament de Barcelona, que feia temps que reclamaven una compensació per totes les despeses de la jornada i deixar d'assumir la totalitat del cost de l'organització de manera íntegra.
  • Aquest canvi ha provocat una allau de crítiques i queixes dels llibreters, tot i que la Cambra recorda que es tracta d'una mesura de "normalització", ja que "en qualsevol altra fira també cal pagar".