Cultura i Pantalles
Foto de Jair Domínguez publicada al seu compte de Twitter
Foto: Foto de Jair Domínguez publicada al seu compte de Twitter | @sempresaludava
Polèmica

Jair Domínguez sobre el gag: "No demanarem perdó com fem de costum els catalans"

Temps de lectura: 3 minuts
Foto de Jair Domínguez publicada al seu compte de Twitter
Foto: Foto de Jair Domínguez publicada al seu compte de Twitter | @sempresaludava

L'humorista i treballador del programa Està Passant de TV3 Jair Dominguez no pensa demanar perdó pel gag sobre la Verge del Rocío perquè, entre altres motius, no creu que sigui un sketch ofensiu, tal com denuncien diverses entitats andaluses i partits polítics de la dreta i l'esquerra.

Què diu? En una entrevista al programa El Pentàgon de 8tv, el guionista ha dit la seva sobre la polèmica que ha suscitat una paròdia de la figura religiosa on l'actriu Judit Martín deia que portava "200 anys sense fotre un clau" i feia altres befes.

  • "Si alguna cosa no hem de fer és el que fem normalment els catalans, que és demanar disculpes i acotar el cap tant com podem". 
  • "No considero que sigui un gag ofensiu. Té més o menys gràcia dintre dels límits que hi posi cadascú, dels que ara no vull parlar, però en cap cas demanaré disculpes per un gag fet en el marc d'un programa humorístic".

A més: L'espai televisiu del programa conduït per Toni Soler també ha provocat crítiques de la Federación d'Entidades Culturales Anadaluzas (FECAC), que ha instat a TV3 i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) que restitueixi l'honor de la verge.

Què diu? El portaveu de la FECAC, Carlos Fernández, ha intervingut des del plató d'El Pentàgon per criticar el programa de la televisió catalana i al seu director, Toni Soler.

  • "Estem d'acord que s'ha de permetre l'humor i la paròdia, i hem de ser còmplices de la construcció d'elements de la democràcia, però a la pràctica hem vist una altra cosa: un llenguatge groller que supera els límits".
  • "La religió és un fet subjectiu. A Catalunya hi ha centenars de milers de persones que tenen una advocació. Tenim la segona romeria més antiga després de la de Huelva. El gag ha fet que s'enfadi moltíssima vista gent que s'ha vist ofesa pel llenguatge, la forma de fer-ho i les frases que es van dir, que superen el que en teoria entenem per humor i llibertat d'expressió"

Per últim: Quan Vicent Sanchis, director d'El Pentàgon, li ha preguntat com es restitueix l'honor de la verge, Fernández ha contestat:

  • "Fent tot el contrari del que ha fet el senyor Soler aquest vespre a la televisió un altre cop", en referència a la defensa que ha fet del gag i l'exigència a tots aquells que han atacat el programa que demanessin disculpes.
  • "L'honor de la verge es restitueix demanant disculpes. Amb la intel·ligència i talent que té el Toni Soler ho podria haver fet d'una altra manera , no fent encara més polèmica".