Economies
El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, i el president del Govern, Pere Aragonès
Foto: El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, i el president del Govern, Pere Aragonès | Europa Press
Pressupostos

Impuls del Govern per augmentar fins a 615 euros mensuals les ajudes socials

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, i el president del Govern, Pere Aragonès
Foto: El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, i el president del Govern, Pere Aragonès | Europa Press

El govern de la Generalitat, els principals sindicats (CCOO i UGT) i les organitzacions empresarials (Foment i Pimec) han arribat a un acord en diferents àmbits socials i econòmics que s’inclouran als pressupostos del 2023

Per què és important? L'executiu de Pere Aragonès i els agents socials han pactat un conjunt de mesures per fer front a la situació econòmica que es pateix des de fa uns mesos, com a causa de la guerra a Ucraïna. 

En detall: S'ha pactat augmentar un 8% l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), fins al voltant dels 615 euros mensuals.

  • L’IRSC és l’índex de referència per valorar la situació de necessitat i, per tant, condiciona tant l’accés a diverses prestacions socials com la quantia d'aquestes. 
  • Aquesta actualització s'inclourà en els pressupostos de la Generalitat per al 2023, és la primera que es realitza des de l’any 2010 i era una demanda històrica. 
  • En total, es destinaran 144 milions d’euros més a les prestacions socials. La principal beneficiària serà la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). 

En profunditat: El Govern i els agents socials han acordat reclamar a l'Estat que traspassi a la Generalitat la gestió de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) per "assegurar i rendibilitzar socialment" la complementarietat de la RGC amb l'IMV. 

  • També s'ha pactat garantir la inversió de 680 milions d'euros del Pacte Nacional per la Indústria. La Generalitat impulsarà la sostenibilitat, la digitalització, el talent i la qualificació de les persones, les infraestructures i la competitivitat de les empreses, així com l’estabilitat i la qualitat de l’ocupació de les persones treballadores.

D'on venim: És el primer cop que els agents socials participen directament en la fase inicial d’elaboració dels pressupostos.

  • L'acord ha estat fruit de les trobades de les últimes setmanes entre els sindicats i les organitzacions empresarials amb representants del Govern per elaborar uns nous pressupostos.