Quins són els set supermercats que no apliquen la rebaixa de l'IVA?
L'associació de consumidors Facua revisa l'evolució de prop de 700 preus i conclou que no s'ha repercutit la reducció a tots els aliments.
Per què és important? Els supermercats afectats són Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl i Hipercor.
A la pràctica: El percentatge d'irregularitats oscil·la entre un 1% d'Hipercor, el 17% de Dia, o el 10% de Carrefour.
- Les irregularitats detectades consisteixen a "cobrar als consumidors el mateix import que abans de la baixada de l'IVA, de manera que la totalitat s'estaria destinant a un augment del marge de benefici de l'establiment".
- També hi ha productes en què el preu de venda al públic és fins i tot superior al dels dies previs a l'entrada en vigor de la mesura.
- També hi ha "pràctiques incorrectes d'arrodoniment a l'alça per sumar-hi un cèntim quan en realitat haurien de ser a la baixa".
Al detall: El nombre més gran d'anomalies s'ha detectat a la cadena Dia, a Carrefour i Eroski.
Amb xifres: L'associació ha revisat l'evolució de 676 preus als supermercats entre el 30 de desembre i el 3 de gener.
- Ha detectat que en 52 casos no s'ha aplicat una baixada en el preu equivalent a la de l'impost sobre el valor afegit.
- A més, 34 preus són idèntics que en acabar l'any, 11 no han repercutit la totalitat de la rebaixa fiscal i set són fins i tot més elevats.
Què diuen? FACUA sol·licita a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que investigui les pràctiques i obri els expedients sancionadors oportuns.
- Demanen que es determini si els preus aplicats suposen un augment en els marges de benefici empresarial o estan justificats per increments en els costos dels productes.
Què sabem? Els establiments no poden apujar els preus dels aliments afectats per la baixada de l'IVA fins a finals d'abril.
- Aquest límit de preus encara es podria allargar dos mesos més si l'IVA subjacent del mes de març no està per sota del 5,5%.
- Des de l'1 de gener s'ha d'aplicar 0% d'IVA al pa comú, les farines, la llet, els formatges, els ous, les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals.