Economies
Roda de premsa de la ministra d'Hisenda
Foto: Roda de premsa de la ministra d'Hisenda | Europa Press
Reforma de les pensions

Què és el MEI, el nou impost a les nòmines, i a qui s'aplica?

Roda de premsa de la ministra d'Hisenda
Foto: Roda de premsa de la ministra d'Hisenda | Europa Press

El passat 1 de gener va entrar en vigor un nou impost a les nòmines, l'anomenat Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI), aprovat a la primera part de la reforma de les pensions, publicada al BOE el 28 de desembre de 2021.

Per què és important? La mesura s'hi inclou com a mesura del projecte de llei de garantia del poder adquisitiu de les pensions i d'altres mesures de reforç de la sostenibilitat del sistema.

D'on venim? El Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI) és un sistema que substitueix el Factor de Sostenibilitat aprovat a la reforma de les pensions del 2013 per garantir el finançament de les pensions.

  • La Llei assenyala que aquesta nova cotització començarà el 2023 i s'aplicarà durant un període de 10 anys.

Com funciona? El MEI suposa un augment de cotitzacions del 0,6% per contingències comunes repartit entre l'empresa i el treballador amb la mateixa distribució que a les cotitzacions socials. És a dir, el 0,5% de l'aportació va a càrrec de l'empresa i el 0,1% del treballador.

  • D'aquesta manera, l'assalariat perd des del 2023 un 0,1% del seu salari net a percebre, mentre que la cotització dels autònoms és variable.

A qui afecta? Treballadors obligats a cotitzar exclusivament per incapacitat temporal derivada de contingències comunes, contingències professionals i cotització per solidaritat (per exemple, jubilats actius).

  • Col·lectius obligats a cotitzar exclusivament per contingències professionals.
  • Alumnes de nou ingrés Ministeri de Defensa RDL 13/2010.
  • Tampoc no s'aplicarà als treballadors que desenvolupen programes de formació i pràctiques no laborals i acadèmiques.

Les raons: S'espera que el nou impost aporti entre 2.000 i 3.000 milions d'euros anuals a la guardiola de les pensions.

  • Aquest mecanisme d'ajust, dissenyat pel ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, s'incorpora per intentar quadrar els comptes els anys vinents, coincidint amb la jubilació de l'anomenada generació del baby boom.

Tot i això: No obstant això, segons apunten des de la Seguretat Social, en cas que a partir del 2033 s'apreciés en els Informes d'Envelliment (Ageing Report) de la Comissió Europea” una desviació de la previsió de despesa en pensions a 2050 respecte a l'informe del 2024 (que s'usarà com a referència), s'utilitzarà aquest Fons, amb un límit de disposició anual del 0,2% del Producte Interior Brut (PIB)”.

 

Categoria: Economies
Etiqueta: Economia