Economies
Una dona compra un bitllet de transport públic en una màquina
Foto: Una dona compra un bitllet de transport públic en una màquina | ACN
Economia

Pròrroga als descomptes de transport públic i a la rebaixa de l'IVA dels productes bàsics

Temps de lectura: 2 minuts
Una dona compra un bitllet de transport públic en una màquina
Foto: Una dona compra un bitllet de transport públic en una màquina | ACN

Els descomptes al Transport Públic i la rebaixa de l'IVA als productes bàsics es mantenen. El Consell de Ministres ho ha aprovat en el ja setè paquet de mesures per pal·liar els efectes de la crisi econòmica i d'inflació per la guerra d'Ucraïna.

Per què és important? La intervenció estatal continua sent necessària per afrontar la crisi econòmica derivada de la guerra d'Ucraïna. Les mesures repercuteixen directament en la vida dels ciutadans.

A la pràctica: Es manté, per tant, la rebaixa del 50% de l'abonament de transport públic, que depèn dels governs autonòmics i dels ajuntaments.

  • També s'allarguen les ajudes per al combustible als transportistes. Seran de 10 cèntims per litre de carburant fins al setembre i de 5 cèntims en l'últim trimestre de l'any.

A més, l'IVA dels aliments bàsics continuarà al 0% i el dels olis i les pastes al 5%.

  • També, s'ha mantingut la congelació del preu de la bombona de butà i els ajuts a la indústria electrointensiva.
  • El decret també amplia la prohibició d'acomiadar per causa de l'alça de preus d'energia per empreses que rebin ajuts públics.

En detall: La pròrroga dels descomptes de transport públic implica, a Barcelona, que es manté el preu un 50% més barat. Un 30% és el descompte prorrogat del govern espanyol en la T-Usual i la T-Jove, i el 20% restants l'aporta l'ATM.

  • Per tant, el preu del transport públic continuarà intacte, amb els mateixos preus i descomptes la resta de l'any i es podrien mantenir de cara a 2024.

En detall: El nou paquet de mesures arriba als 8.900 euros i obliga l'estat a sumar 3.800 milions addicionals.

Què han dit? La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha defensat la necessitat d'aquestes mesures per "transitar amb tranquil·litat i confiança" durant el segon semestre de l'any.

  • Ha afirmat que els efectes de la guerra d'Ucraïna i de la pujada del tipus d'interès encara es noten.
  • També ha explicat les mesures que s'han retirat i altres estan en procés de ser retirades. Un exemple és la bonificació als carburants que fins al 30 de setembre es mantindrà tal com és avui en dia, però aleshores es rebaixarà a cinc cèntims al litre.