Economies
Una cambrera serveix uns clients asseguts en una terrassa a Barcelona
Foto: Una cambrera serveix uns clients asseguts en una terrassa a Barcelona | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona
Ocupació

Catalunya i Espanya registren l'atur més baix des de la crisi del 2008

Temps de lectura: 2 minuts
Una cambrera serveix uns clients asseguts en una terrassa a Barcelona
Foto: Una cambrera serveix uns clients asseguts en una terrassa a Barcelona | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona

El nivell d'ocupació registra el seu millor moment en 15 anys a Catalunya i a Espanya. El segon trimestre del 2023 reflecteix un atur del 8,44% al territori català, amb una caiguda d'1,9 punts segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE) aquest dijous 27 de juliol.

Per què és important? L'atur i l'ocupació són un dels diversos indicadors que serveixen per mesurar la salut del mercat laboral concretament i l'economia des d'una visió més general. Ara, les dades més actualitzades són les millors des de l'any 2008, abans de l'esclat de la crisi financera. A més, coincideix amb el primer any amb la reforma laboral en vigor.

En xifres: La darrera Enquesta de Població Activa (EPA) ha informat que el nombre d'aturats entre els mesos d'abril i juny ha baixat un 1,9% si ho comparem amb el primer trimestre.

  • En xifres absolutes, són 70.400 menys les persones desocupades, 336.800 les persones desocupades en total i 3,65 milions les que tenen feina actualment a Catalunya. 

D'on venim? El primer trimestre de l'any, l'atur havia superat el 10%, empitjorant les dades respecte al mateix període del 2022. 

  • Tanmateix, la millora de les xifres del mercat laboral permet explicar ara que, en comparació al 2022, la desocupació ha caigut un 6,57%.
  • La dada actual és la més baixa des del segon trimestre del 2008; llavors eren 293.800 els ciutadans catalans que es trobaven a l'atur.

Visió global: L'ocupació a Espanya també reflecteix les millors dades des de l'estiu del 2008, amb la majoria de nous contractes creats com a indefinits.

  • Més de 21 milions de ciutadans espanyols (21.056.700 concretament) tenen feina, una xifra mai no assolida.
  • L'atur se situa en l'11,6% després que 365.300 persones hagin trobat feina aquest segon trimestre de l'any. La caiguda és d'11,7 punts.

Què diuen? "La creació d'ocupació s'ha accelerat en el segon trimestre amb una millora de la qualitat i un augment de gairebé 100.000 treballadors autònoms", ha celebrat la vicepresidenta i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital del govern espanyol.

  • En declaracions difoses per l'executiu, Calviño també ha destacat que les dades beneficien "especialment" a dones i joves i que el sector privat és actualment "el principal motor de creació de feina a tot el país".

Categoria: Economies
Etiquetes: Atur Ocupació