Economies
Agricultors tractant el gra a prop de Kíiv, Ucraína
Foto: Agricultors tractant el gra a prop de Kíiv, Ucraína | EFE/EPA/SERGEY DOLZHENKO
Guerra i inflació

Quin impacte tindrà en els preus la fi de l'acord del gra a Ucraïna?

Temps de lectura: 3 minuts
Agricultors tractant el gra a prop de Kíiv, Ucraína
Foto: Agricultors tractant el gra a prop de Kíiv, Ucraína | EFE/EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ucraïna i Rússia han trencat el seu acord per l'exportació de gra pel mar Negre. Amb aquesta situació, l'economia mundial fa càlculs per tractar de preveure l'impacte que tindrà sobre els preus.

Per què és important? Ucraïna és un dels principals exportadors de blat i blat de moro al món, i la recent i generalitzada inflació de preus, cada cop més controlada, ha estat provocada precisament per la guerra. I un dels mecanismes per tractar d'apaivagar el descontrol del mercat era aquest acord, que aquesta setmana ha arribat a la seva fi després d'un any.

Què esperar? Les previsions del Sistema d'Informació de Mercats Agrícoles (AMIS) ha fet una estimació del que pot passar ara amb els preus.

  • Molt probablement, els preus mundials no variaran per aquest motiu. Els contractes futurs de productes agrícoles s'han encarit els dies posteriors a l'anunci del trencament de l'acord, però els del blat limitaven el seu augment a un 2% com a màxim, segons la borsa, ja a finals de setmana.
  • Kíiv seguirà enviant uns dos milions de tones al mes a través de les seves rutes solidàries; tanmateix, el més perjudicat serà precisament Ucraïna, ja que dependrà dels altres corredors actualment oberts per exportar la seva producció, amb el repte logístic que suposa redirigir esforços. Amb tot, també es reduirà la seva producció.

Què diuen? El secretari d'AMIS, Joe Glauber, considera que "l'impacte en els preus mundials serà insignificant a curt termini", tal com recull l'agència EFE.

  • El també investigador assegura que el problema el té Ucraïna: el preu del transport dels productors de la regió s'encarirà i aquestes despeses addicionals provocaran preus més baixos per als productors ucraïnesos, que tindran menys incentius per plantar a la tardor i a la primavera.

Què ha passat? Rússia va trencar el passat 17 de juliol l'acord que permetia a Ucraïna exportar la seva producció de cereal a països dependents, sobretot els africans. I el Kremlin no ha trigat a atacar ports ucraïnesos del Mar Negre amb míssils i drons. També ha amenaçat els vaixells que es dirigeixin a aquests ports i estudia exportar el seu propi gra a altres països.

  • L'acord havia mantingut el mar Negre com un dels corredors oberts cap a la Unió Europea i ha permès mantenir els preus internacionals per sota dels nivells previs a la guerra. També ha ajudat Ucraïna a exportar gran part del gra encallat per la invasió russa.
  • Turquia i l'ONU han mediat entre Rússia i Ucraïna perquè el Kremlin anés prorrogant amb comptagotes diversos acords per desbloquejar la sortida dels seus cereals. Aquest cop, però, sense èxit.

Els motius: El règim de Vladímir Putin ha decidit no continuar amb l'acord tot demanant la fi de les sancions en matèria agrícola, la represa del funcionament d'algunes infraestructures i la reconnexió del banc agrícola rus Rosseljozbank al sistema bancari internacional SWIFT.

Visió global: Ucraïna és un dels principals exportadors de blat i blat de moro al món. Abans de l'inici de la guerra el febrer del 2022, era el quart productor d'ordi a nivell internacional, el setè de blat i el sisè quant a blat de moro.

Per acabar: El sistema AMIS va ser creat el 2011 pels líders mundials del G20 per controlar els forts increments dels preus de productes agrícoles, i reuneix els països més importants pel comerç d'aquestes matèries primeres.

Categoria: Economies