Economies
Una dona treballant en una parada de fruites i verdures del mercat
Foto: Una dona treballant en una parada de fruites i verdures del mercat | Martí Petit / Ajuntament de Barcelona
Consum

La CNMC confirma que els aliments amb IVA rebaixat van tornar a encarir-se poc després

Temps de lectura: 1 minut
Una dona treballant en una parada de fruites i verdures del mercat
Foto: Una dona treballant en una parada de fruites i verdures del mercat | Martí Petit / Ajuntament de Barcelona

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha confirmat que després de rebaixar l'IVA sobre els aliments, aquests es van encarir i van tornar a valdre el mateix poc després.

Per què és important? Els productes que van ser més barats durant un temps, poc després van recuperar el seu preu anterior i van tornar a encarir-se igual de ràpid que els productes no rebaixats.

Què en sabem? Les dades compartides per la CNMC asseguren que entre febrer i març els productes rebaixats els preus ja eren els mateixos que abans de la rebaixa de l'IVA.

  • Són els resultats d'un estudi fet per l'organització que analitza els preus a partir de fonts com l'Institut Nacional d'Estadística, el Ministeri d'Agricultura, l'Eurostat i consultores privades.

Què han dit? La CNMC detalla que el sector de la distribució, supermercats i grans superfícies, va traslladar correctament la rebaixa de l'IVA als aliments: "No s'han detectat indicis sistemàtics de manca de translació impositiva", afirma la CNMC.

Context: La rebaixa de l'IVA a productes alimentaris es va implementar el mes de gener d'aquest 2023. En concret, reduïa el tipus de l'IVA del 10% al 5% en olis d'oliva i de llavors i pastes alimentàries.

  • També va eliminar completament l'IVA al pa comú, les farines, alguns tipus de llet i formatges, als ous, a les fruites, a les verdures, les hortalisses, els llegums, els tubercles i els cereals, que fins aleshroes pagaven un 4%.
Categoria: Economies