Economies
Imatge d'arxiu
Foto: Imatge d'arxiu | EFE
Mercat

El preu de l'oli com a exemple del repunt de la inflació: el litre s'acosta als 10 euros

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'arxiu
Foto: Imatge d'arxiu | EFE

El preu de l'oli d'oliva es dispara. El valor de mercat d'aquest producte no ha deixat de créixer el darrer mes i mig, i no sembla que tingui aturador, en un context en què l'Índex de Preus de Consum (IPC) segueix a l'alça aquest mes d'agost.

Per què és important? El repunt de la inflació es nota en l'encariment d'aquest element bàsic en la cuina mediterrània, però també ho fa en altres productes bàsics com són els carburants: la benzina s'ha enfilat fins al preu més alt de l'últim any.

Context: L'IPC ha augmentat un 0,5% aquest mes d'agost respecte al de juliol (és el tercer mes consecutiu que això passa), i la taxa interanual se situa en un 2,6%. Són les dades avançades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que publicarà les definitives el pròxim 12 de setembre.

En profunditat: El preu de l'oli d'oliva verge extra s'ha encarit un 15,4% des del juliol fins arribar a costar 9,42 euros el litre; fins i tot, alguna marca el ven a 12 euros.

  • L'encariment és generalitzat, tal com ha determinat l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) després de fer un sondeig de preus entre 19 marques en 10 cadenes de supermercats.
  • Fins i tot, l'oli de diverses marques blanques s'ha encarit més d'un 30% en només 45 dies. Només una ha reduït el preu, 'Mar de olivos', tot i que molt poc, en un 1%.

Els motius: El causant de l'encariment d'aquest producte és la important reducció de la collita aquesta campanya; de fet, la producció d'oliva ha caigut un 50%.

Què diuen? L'OCU denuncia la "fort especulació que existeix al voltant del preu de l'oli" i ha demanat al Ministeri d'Agricultura que controli més la cadena de producció per evitar els "abusos". 

  • Alhora, l'organització preveu que el consum d'oli d'oliva baixarà perquè els consumidors el substituiran per altres tipus d'olis.

Per acabar: El Ministeri d'Assumptes Econòmics del govern espanyol assegura que la dada avançada de l'IPC "consolida" el país "com un dels països de la zona euro amb una menor inflació". Cal recordar que aquesta ha caigut prop de 8 punts l'últim any.

Categoria: Economies
Etiqueta: Inflació