Economies
Vista de la seu del Banc Central Europeu (BCE) a Frankfurt
Foto: Vista de la seu del Banc Central Europeu (BCE) a Frankfurt | Rondald Wittek / EFE
BCE

El BCE torna a apujar els tipus en 0,25 punts i se situa en el 4,5%

Temps de lectura: 2 minuts
Vista de la seu del Banc Central Europeu (BCE) a Frankfurt
Foto: Vista de la seu del Banc Central Europeu (BCE) a Frankfurt | Rondald Wittek / EFE

El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit apujar de nou els tipus d'interès en quart de punt, seguint l'estratègia del darrer any arran de l'augment de preus provocat per la guerra d'Ucraïna.

Per què és important? La pujada dels tipus d'interès afecta l'euríbor, un índex de referència que repercuteix al preu de les hipoteques variables.

Què en sabem? La pujada ha estat novament d'un quart de punt, un 0,25%, de manera que els tipus queden en el 4,5%. És la desena pujada consecutiva del preu del diner i se situa en uns nivells que no es veien des del 2001.

  • El BCE continua amb la seva estratègia, però ha obert la porta a què aquesta pujada sigui la darrera.

D'on venim? A l'agost, la taxa interanual es va mantenir al 5,3%, lluny de l'objectiu del 2% que marca el supervisor.

  • Per assolir aquesta xifra, el BCE ha dut a terme els últims mesos l'augment de tipus més ràpid de la seva història: 450 punts bàsics en poc més d'un any, passant del 0% el juny del 2022 al 4,5% d'aquest dijous. Només es queda a 25 punts bàsics d'assolir el màxim registrat a l'octubre de l'any 2000.

Previsions: El BCE ha afirmat que els tipus d'interès "han assolit nivells que, si es mantenen per un temps prou prolongat", contribuiran de manera "substancial" a tornar la inflació entorn del 2%.

  • Tanmateix, l'organisme dirigit per Christine Lagarde ha pronosticat que la inflació mitjana aquest 2023 se situï al 5,6%, per moderar-se al 3,2% i al 2,1% el 2024 i el 2025, respectivament.