Economies
Empresa Grífols
Foto: Empresa Grífols | Wikimedia Commons
Empresa

Crisi a Grifols: el botí milionari que ha guanyat Gotham per apostar en la seva contra

Temps de lectura: 2 minuts
Empresa Grífols
Foto: Empresa Grífols | Wikimedia Commons

La multinacional Grifols ha moderat les pèrdues a la Borsa aquest dimecres, un dia després que es publiqués l'informe Gotham City Research que l'acusava de manipular els seus comptes. 

Per què és important? Mentre Grifols ha perdut al voltant d'uns 2.200 milions d'euros, el fons Gotham n'ha guanyat més de 34, per la seva posició curta al valor. Així, l'actuació de Gotham no és desinteressada, sinó que busca intencionadament provocar la caiguda de Grifols a la borsa per obtenir-ne un benefici, com explicava la farmacèutica. 

D'on venim? L'empresa va tancar la jornada del dimarts amb unes pèrdues del 26,91%, en una sessió que van arribar a superar el 40%. 

  • El motiu: un informe del fons Gotham City Research que acusava la multinacional de l'Ibex-35 de manipular els seus comptes i donava un valor a les seves accions de zero euros. 
  • La farmacèutica va acusar al fons que el seu objectiu era que baixés "la cotització de l'acció per obtenir beneficis" i va garantir que "totes i cadascuna" de les transaccions des de 2018 figuren als llibres de l'empresa.

Com funciona: General Industrial Partners, un fons controlat pels fundadors de la mateixa Gotham, ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors que tenir una posició baixista equivalent al 0,57% del capital de Grifols podria fer-los guanyar un botí milionari de més de 34,5 milions d'euros. 

  • Com més gran és la caiguda borsària, més gran és el benefici d'haver apostat en contra d'una companyia.
  • No és la primera vegada que Gotham fa una cosa així. Ja va passar fa 10 anys amb Gowex, però en aquest cas sí que es va demostrar el que defensava el fons d'inversió. 

Situació actual: La companyia catalana ha iniciat avui la sessió en verd, però els valors han anat fluctuant i a les 9.30 hores s'ha situat de nou en xifres vermelles, amb descensos superiors al 2%. 

  • Grifols anuncia mitjançant un comunicat que emprendrà accions legals contra Gotham City Research "per l'important dany causat, tant financer com reputacional" a l'empresa. 
Categoria: Economies
Etiquetes: Economia Borsa