Economies
El president de la CEOE, Antonio Garamendi
Foto: El president de la CEOE, Antonio Garamendi | @agaramendil
Treball

La CEOE no cedirà al xantatge del govern espanyol per apujar l'SMI

Temps de lectura: 2 minuts
El president de la CEOE, Antonio Garamendi
Foto: El president de la CEOE, Antonio Garamendi | @agaramendil

De nou, el xantatge no li ha funcionat al govern espanyol. La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) ha afirmat que anirà a la pròxima reunió per apujar l'SMI, però que no se sumarà a l'acord.

Per què és important? En els darrers cinc anys, el salari mínim interprofessional ha augmentat al nostre país en un 47%: dels 735 euros al mes l'any 2018 als 1.080 euros al mes. El Ministeri de Treball vol ara apujar-lo encara més, fins als 1.134 euros al mes en 14 pagues, xifra que la CEOE no està disposada a acceptar.  

Què diuen? El Ministeri de Treball va llançar un nou xantatge a principis de la setmana: si la CEOE no accepta pujar l'SMI un 4%, el govern espanyol buscarà un acord amb els sindicats per a una pujada més "ambiciosa".

  • "No entrarem al xantatge", ha assegurat avui el president d'ATA i vicepresident de la CEOE, Lorenzo Amor. "El diàleg social és moltes coses però en l'esperit del diàleg social no hi té cabuda ni l'amenaça ni el xantatge", subratlla. 
  • La Confederació creu que la seva postura és "coherent", plantejant una pujada del 3% per a l'SMI més un 1% si se supera la inflació, en línia amb l'acordat amb els sindicats en el pacte de convenis.
  • En canvi, critiquen que el Ministeri de Treball va introduir un nou criteri fent xantatge: "Ens diuen que o estem d'acord en una pujada del 4% o ens hem d'atendre a les conseqüències. Vol dir que, si hi ha acord als treballadors se'ls puja un 4%, i, si hi ha desacord, se'ls puja un 5%? Això és un nou criteri, no?", ha criticat.

Els motius: La CEOE recorda que s'ha de tenir en compte l'impacte de la pujada de l'SMI. 

  • "Quan es parla de salari mínim "cal pensar en els sectors on està aquest salari mínim", i és en aquests sectors "on estem veient pèrdua de treballadors, també al règim agrari". Això, diuen és "una barrera per a la incorporació dels joves al mercat laboral".
  • Així doncs, abans d'apujar l'SMI cal tenir-ho tot en compte, també les previsions econòmiques del 2024. 

Situació actual: En principi, la pròxima reunió entre el Ministeri de Treball i els agents socials per abordar la pujada de l'SMI del 2024 se celebrarà divendres que ve. 

  • La patronal anuncia que hi haurà aspectes on es puguin arribar a acords, però insisteix en la "lleialtat" dels pactes i recorda que "els acords estan per a complir-los".  

 

 

Categoria: Economies