Economies
Yolanda Díaz
Foto: Yolanda Díaz | Flickr
Treball

Díaz reuneix els agents socials el dia 25 de gener per retallar la jornada laboral

Temps de lectura: 2 minuts
Yolanda Díaz
Foto: Yolanda Díaz | Flickr

El Ministeri de Treball ha convocat per a la setmana que ve, el pròxim dijous 25 de gener, la primera reunió de diàleg social per començar a treballar en la reducció de la jornada laboral. 

Per què és important? La reducció de la jornada laboral és una de les mesures incloses en l'acord del Govern PSOE-Sumar, i implica baixar la jornada laboral màxima legal sense reducció salarial. 

En detall: La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat que el dia 25 començaran els treballs entre el govern espanyol i els agents socials per reduir una jornada laboral que "fa 40 anys que està congelada a Espanya". 

  • En concret, aquest acord preveu reduir la jornada laboral des de les 40 hores setmanals actuals a les 37,5 hores per al 2025 sense una disminució del salari.
  • La ministra ha explicat que l'objectiu és comptar amb un model de relacions laborals que millori la productivitat, ja que Espanya té un diferencial negatiu de sis punts amb Europa.
  • A més, com a novetat, el ministeri també pretén plantejar un control horari de les empreses. L'objectiu és fer més efectiva aquesta mesura, però encara no se sap com es plantejarà. Sigui com sigui, aquest serà un dels punts que anunciaran a la reunió de la pròxima setmana. 

Què diuen? La CEOE ja ha deixat ben clar el seu desacord en la reducció de la jornada laboral. 

  • El president de la patronal, Antonio Garamendi, ha assegurat que es produirà una altra "pujada implícita del salari mínim" i ha acusat el govern espanyol d'"enganyar les empreses".
  • "I ara quin és el salari mínim? Perquè si reduïm també la jornada significa una altra pujada implícita del salari. Jo crec que això és enganyar a les empreses i ho dic amb tota claredat", ha afirmat Garamendi.