Economies
Persona fent la compra al mercat
Foto: Persona fent la compra al mercat | Ajuntament de Barcelona
Inflació

Els aliments continuen pujant a Catalunya aquest 2024: aquests són els més cars

Temps de lectura: 2 minuts
Persona fent la compra al mercat
Foto: Persona fent la compra al mercat | Ajuntament de Barcelona

Els preus a Catalunya continuen en augment. L’Índex de Preus de Consum (IPC) ha iniciat el 2024 amb un repunt del 3,3% i els aliments són el que més ha pujat, segons les dades de l'institut Nacional d'Estadística. 

Per què és important? La retirada dels ajuts a l’electricitat ja ha fet efecte en la factura energètica encarint-la durant aquest primer mes de gener. El retorn de l'IVA ha significat una pujada del 9,4% respecte al mes passat en l'electricitat i del 7% en el gas, unes pujades que també han ajudat a la pujada dels aliments.

En dades: Al gener la inflació interanual d'aliments i begudes no alcohòliques va ser del 7,4%, mentre que l'IPC general va tancar al 3,4% en relació amb l'any passat i tres dècimes per sobre de la registrada el mes de desembre. 

  • Els aliments són el que més ha pujat, per sobre de les begudes alcohòliques i el tabac, que ho han fet un 4,2% respecte a l'any passat. 
  • Els aliments sense elaborar van pujar més que la resta, fins a un 8,8% amb relació a l'any passat. La situació de sequera ha propiciat aquesta pujada.

Quins són els aliments que més han pujat? L'aliment que continua a preu d'or i que encara ha pujat més aquest mes de gener són els olis i greixos, que pugen un 43,2%, un 3,1% més que el mes de desembre. 

  • En segon lloc, els llegums i hortalisses fresques han pujat un 15,6% anual i les fruites fresques un 13,7%.
  • La carn de porcí ho ha fet un 12,4%, un 8,7% la carn d'oví i un 8,2% les patates.
  • Els ous han pujat un 6%, altres carns un 5,3% i el peix un 4,5%. 

Per acabar: A l’Estat, l’IPC ha pujat tres dècimes fins al 3,4%, i se situa per sobre del català, amb augments tant en l’energia com l’alimentació. 

Categoria: Economies