Economies
Imatge arxiu d'una factura de la llum
Foto: Imatge arxiu d'una factura de la llum | Flickr
Factures

L'IVA de la llum passarà del 10% al 21% aquest març: quant pagaràs?

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge arxiu d'una factura de la llum
Foto: Imatge arxiu d'una factura de la llum | Flickr

L'IVA del preu de la llum passarà aquest mes de març del 10 al 21% per la caiguda del preu de l'electricitat.

Per què és important? Actualment, l'IVA està instal·lat en el 10%, però el govern espanyol va establir que si el preu del megawatt-hora (MWh) al mercat a l'engròs queia per sota dels 45 euros, l'IVA tornaria al seu habitual 21% de manera automàtica al mes següent. I això és el que ha passat aquest mes.

En dades: Durant aquest mes de febrer, la llum ha continuat abaratint-se i de mitjana se situa en els 42,43 euros/MWh.

  • El govern espanyol va decidir apujar l'Impost de l'IVA al 10% el passat 1 de gener de 2024 des del tipus ultrareduït del 5%, vigent des del 25 de juny de 2022, a causa de la crisi energètica derivada de la guerra d'Ucraïna. 
  • Aquest augment del 10% ja ha portat un encariment de la factura d'un 6,8%, és a dir, al voltant de 3 euros al mes en les tarifes de llum més barates del mercat lliure.

Quant pagaré ara? Si finalment l'IVA assoleix aquest 21% al març, el client passarà de tenir una factura mitjana de 42,50 euros a una de 47 euros; cosa que implica un encariment anual de 51,47 euros.

  • Si es tenen en compte totes les pujades des de l'1 de gener del 2024, l'encariment anual és del 17,48%; i es pagarà al voltant de set euros més al mes, és a dir, 84 a l'any. 
  • Aquestes dades s'han sostret partint d'una factura amb les tarifes més barates del mercat lliure a preu fix, però poden variar segons el consum i la tarifa que cada un tingui contractada. 
  • Cal tenir en compte que durant l'any també s'apujaran dos impostos més: l'Impost Especial sobre l'Electricitat, que arribarà al 5,1%, i l'Impost sobre el Valor de la Producció de l'Energia Elèctrica, que se situarà en el 7%. És a dir, en qüestió d'un any la factura per al consumidor final podria encarir-se fins a un 25%, uns 117 euros més a l'any.