Economies
Exterior d'un bloc de pisos de Barcelona
Foto: Exterior d'un bloc de pisos de Barcelona | Vicente Zambrano González / Ajuntament de Barcelona
Lloguer

El Govern afegeix 131 municipis a la llista de zones tensionades per limitar el lloguer

Temps de lectura: 2 minuts
Exterior d'un bloc de pisos de Barcelona
Foto: Exterior d'un bloc de pisos de Barcelona | Vicente Zambrano González / Ajuntament de Barcelona

El Govern ha decidit afegir 131 municipis a la llista de zones tensionades on es podrà limitar el preu del lloguer, segons ha anunciat aquest dilluns la consellera de Territori, Ester Capella, des de la Vall d'Aran.

Per què és important? La mesura implica que hi hagi 271 localitats on es podrà aplicar el topall, cobrint més de 7 milions de persones.

Què en sabem? Territori ha iniciat els tràmits per afegir aquestes localitats —entre les quals hi ha Vielha, Cadaqués, Begur, Besalú o Altafulla, entre d’altres— a les 140 zones tenses ja en vigor.

  • Per tant, Catalunya comptarà en total amb 271 localitats on es podrà aplicar el topall dels lloguers, una mesura que cobrirà una zona on viuen més de 7 milions de persones, el 90% de la població.

Context: Precisament aquest dimarts es compleix un mes de l'entrada en vigor d'aquests límits, amb què es pretén frenar l'augment dels preus, especialment a localitats de l'àrea metropolitana de Barcelona i del litoral.

  • L'ampliació afecta municipis de més de 2.000 habitants repartits per la geografia catalana, inclosa la zona de la Vall d'Aran (Lleida), que ho havia sol·licitat i que aquest dilluns ha celebrat la Comissió d'urbanisme, presidida per Capella a Viella.

Requisits. Els nous municipis han de complir algun dels requisits que marca la Llei estatal: 

  • Que les persones o famílies dediquin més del 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer o hipoteca, incloses les despeses i els subministraments bàsics, i que el preu de lloguer o compra d'habitatge hagi experimentat en els darrers 5 anys un increment acumulat d'almenys 3 punts per sobre de l'IPC.

En detall: Catalunya va ser la primera comunitat autònoma d'Espanya a aplicar aquests límits als preus del lloguer, que segons l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, van baixar un 5,4% el primer trimestre d'aquest any, una mitjana de 1.399 euros, i van augmentar un 10,5% respecte al quart trimestre del 2022.

Categoria: Economies
Etiquetes: Lloguer Economia