Economies
A Girona l'oferta ha caigut de manera molt pronunciada
Foto: A Girona l'oferta ha caigut de manera molt pronunciada | Arnout van Nieuwkoop / unsplash.com
Habitatge

Fracassa el control sobre el lloguer aplicat per ERC a Catalunya: cau l'oferta i s'apugen els preus

Temps de lectura: 4 minuts
A Girona l'oferta ha caigut de manera molt pronunciada
Foto: A Girona l'oferta ha caigut de manera molt pronunciada | Arnout van Nieuwkoop / unsplash.com

Un informe d'Idealista confirma el que el sector immobiliari ja havia alertat: que la intervenció del mercat del lloguer provocaria una caiguda de l'oferta. Els pitjors pronòstics s'han complert. 

Per què és important? Segons l'estudi realitzat per aquest portal immobiliari, des de l'entrada en vigor del control de preus previst a la Llei de l'Habitatge, el passat 16 de març, l'stock ha caigut a Catalunya un 13% i, durant aquest temps, els preus han augmentat un 4'3%. 

Què en sabem? Per fer aquest informe, excepcionalment, Idealista ha utilitzat mètriques setmanals específiques, en comptes de les metodologies trimestrals que fa servir regularment. 

  • Les primeres dades demostren que les mesures estan fracassant perquè, lluny de tenir un efecte positiu,s'estan girant en contra de la ciutadania. 
  • L'estudi confirma que han desaparegut del mercat milers de pisos de lloguer i que els preus han augmentat gairebé a tot arreu. 

D'on venim? El dissabte 16 de març passat va entrar en vigor el nou índex de referència del govern espanyol per limitar les rendes i la relació de les zones de mercat residencial tens a Catalunya. 

  • La Generalitat aplica des del 16 de març de 2024 la limitació del preu del lloguer "en els municipis on l’escassetat d’habitatges a un preu assequible dificulta trobar una llar o fins i tot mantenir la que ja es té", segons anunciava el departament de Territori en un comunicat.
  • Moltes comunitats autònomes es van posicionar en contra de la normativa, però no ha estat el cas de Catalunya que ha aplicat la normativa espanyola de manera immediata.  

Dades per capitals. La caiguda de l'oferta d'habitatge de lloguer ha estat molt important i generalitzada a les quatre capitals catalanes, en tots els casos, per sobre del 10%. 

  • El descens ha estat especialment pronunciat a Girona, amb una reducció del 21% per efecte d'aquest control de preus. 
  • La reducció d'estoc ha estat similar a Tarragona (del 16%) i a Barcelona (del 14%).
  • A Lleida és on menys ha disminuït l'oferta d'habitatge, tot i que en un percentatge també important del 9%. 

Dades per província. Entre les províncies catalanes la tendència ha estat similar, però amb percentatges inferiors.

  • A la província de Barcelona és on la ciutadania està tenint més problemes a l'hora d'accedir a un habitatge de lloguer perquè l'oferta ha arribat a caure en un 14% des que la llei va entrar en vigor. 
  • A la resta de províncies, els descensos han estat del 10% a Tarragona, del 7% a Girona i del 5% a Lleida. 

Reacció. Dins el sector immobiliari no ha causat cap sorpresa aquesta caiguda generalitzada de l'oferta perquè, de fet, ja s'havia previst i avisat que intervenir el lloguer seria contraproduent. 

  • En aquest sentit, es demanen ara mesures que accelerin l'entrada al mercat de més habitatges de lloguer per anivellar l'oferta i la demanda i frenar, d'aquesta manera, l'escalada dels preus. 

Què diu? "Aquestes dades posen de manifest que l'unànime consens dels experts no era erroni ni malintencionat, sinó que estava basat en l'experiència del que ha passat en altres mercats", ha assenyalat el portaveu d'Idealista, Francisco Iñareta.

  • "El control de preus únicament agreujarà la ja per si mateixa desesperada situació de milers de famílies catalanes, que veuran com en els propers mesos augmentarà la dificultat i la competència per accedir a un habitatge", ha alertat. 
  • I conclou: "És innegable que l'origen del problema del lloguer es troba en la poquíssima oferta disponible, per la qual cosa es fa imprescindible un canvi de rumb que reequilibri les relacions entre llogaters i propietaris, que assumeixi que els propietaris no són el problema sinó la solució a l'augment de l'oferta i l'ajustament dels preus". 

D'altra banda, sembla que el lloguer de temporada s'ha convertit en l'opció preferida per molts propietaris. 

  • A Barcelona, segons les dades trimestrals publicades, al voltant del 30% de l'oferta disponible ja és de temporada, mentre que a Girona i Tarragona es queda al 10% del mercat. A Lleida només suposa el 2% dels habitatges anunciats.
  • Segons Idealista la irrupció del control de preus no ha tingut, en aquest cas, efectes tan immediats.