Economies
Blocs de pisos
Foto: Blocs de pisos | Laura Guerrero / Ajuntament de Barcelona
Lloguer

Nova regulació per als lloguers de temporada i d'habitacions: què canvia?

Temps de lectura: 2 minuts
Blocs de pisos
Foto: Blocs de pisos | Laura Guerrero / Ajuntament de Barcelona

El Govern ha aprovat aquest dimecres un Decret llei que amplia la contenció dels preus dels lloguers a tots els arrendaments temporals tret dels quals tinguin finalitats de lleure, vacances o recreatives.

Què canvia? El decret llei aprovat pel Govern estableix que només es poden considerar lloguers de temporada els que tenen un ús vacacional i recreatiu. La resta se'ls considera lloguers d'habitatge permanent i estaran sotmesos a les regles de contenció de rendes.

  • La nova regulació evita que es puguin apujar els preus dels lloguers temporals destinats a finalitats laborals, professionals, d'estudis, assistència mèdica o altres situacions de temps limitat i que cobreixin necessitats d'habitatge permanent encara que sigui de durada temporal.
  • El Govern també ha regulat el lloguer d'habitatges per habitacions, de manera que a partir d'ara la suma de rendes pactades en el conjunt dels contractes no podrà superar la renda màxima que li seria aplicable si s'arrendés l'habitatge complet.

A la pràctica: La nova normativa obligarà que tots els contractes de lloguer incloguin la causa del lloguer i si no es fa, es considerarà que és un habitatge permanent, per la qual cosa s'haurà d'aplicar el límit dels lloguers.

  • D'altra banda, els anuncis i els contractes de lloguer han d'informar sobre el preu de referència, la renda de l'últim contracte i si el propietari és una gran forquilla, i els ja publicats tindran cinc dies per incloure aquestes dades.

Sancions. 

  • Es considerarà falta molt greu -amb sancions de 90.001 a 900.000 euros- que el preu del lloguer superi en un 30% l'índex de referència o fer-hi constar una causa falsa de lloguer al contracte.
  • Llogar per un preu entre un 10% i un 30% superior al de l'índex, no fer constar la causa del lloguer o repercutir al llogater les despeses de gestió immobiliària i formalització del contracte seran faltes greus, amb sancions entre 9.001 i 90.000 euros.
  • Finalment, serà falta lleu -amb una multa d'entre 3.000 i 9.000 euros- que els anuncis no incloguin el preu màxim de la zona, l'import de l'últim contracte o la condició de gran forquilla del propietari, i llogar-ne per un 10% més del màxim permès.
Categoria: Economies