Eleccions generals 2023
Imatge d'arxiu d'Alberto Núñez Feijóo
Foto: Imatge d'arxiu d'Alberto Núñez Feijóo
Eleccions generals

Quines lleis derogarà Feijóo si presideix Espanya?

Temps de lectura: 4 minuts
Imatge d'arxiu d'Alberto Núñez Feijóo
Foto: Imatge d'arxiu d'Alberto Núñez Feijóo

Les enquestes actuals de cara a les pròximes eleccions generals del 23 de juliol situen el candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, com a vencedor, davant d'una esquerra que perdria pistonada. Al líder popular li agrada dir que si arriba a la Moncloa "derogarà el Sanchisme", però aquest dimarts, als micròfons d'Onda Cero, ha detallat quines lleis aprovades pel govern del PSOE i Unidas Podemos està disposat a derogar.

Per què és important? Algunes d'aquestes lleis són la llei trans i la Llei de Memòria Democràtica, però també promet eliminar una bona part dels 22 ministeris, començant pel d'Igualtat, liderat per la ministra Irene Montero, que va promoure l'aprovació de la Llei del 'només sí és sí'

Què diu? En una entrevista a l'emissora de ràdio, Feijóo explica que si es converteix en el pròxim president del govern espanyol derogarà "la mentida, l'engany, la supèrbia, el sectarisme i, per tant, el sanchisme".

Llei Trans

Amb aquesta llei, ha estat clar: "La derogaré". "És un disparat, atempta contra els menors, els metges, els col·lectius feministes i el sentit comú". "És molt més fàcil canviar-se legalment de sexe que aprovar la selectivitat o treure's el carnet de conduir". 

  • "Hi haurà una llei Trans perquè hi ha un col·lectiu Trans a Espanya, però no serà la que ha aprovat el govern de Pedro Sánchez".

Què diu la llei? Aprovada el desembre de 2022, la Llei per a la Igualtat Real i Efectiva de les Persones Trans i per la Garantia dels Drets de les Persones LTGBI suposa un gran avenç en el reconeixement dels drets d'aquestes persones.

  • Per primer cop, de manera oficial la transsexualitat deixa de ser una patologia. A ulls de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va deixar de ser un trastorn el 2018.
  • Les persones trans podran modificar el seu sexe en el Registre Civil sense sotmetre's a condicions mèdiques (abans calia hormonar-se durant dos anys i presentar un informe de disfòria de gènere).
  • Pot demanar el canvi de sexe qualsevol persona amb més de 16 anys. Els joves d'entre 14 i 16 anys necessiten el permís dels pares i entre 12 i 14 anys una resolució judicial.
  • Es prohibeix, sota advertència de multes de fins a 150.000 euros, les teràpies per canviar l'orientació sexual o la identitat de gènere (moltes Comunitats Autònomes ja ho prohibien.

Llei de la Memòria Històrica

Feijóo diu que l'eliminarà perquè "torni la dignitat política". "Bildu no serà l'autor de la memòria democràtica del nostre país. És un disparat històric". 

  • L'octubre passat, el candidat va dir que la llei "atempta contra l'esperit de la transició" 
  • Considera el candidat que aquesta llei forma part d'una sèrie de "lleis minoritàries que es van imposar a les majories" (a llei va ser votada per una majoria de 128 diputats davant els 113 diputats que van votar en contra i 18 que es van abstenir).

Què diu la llei? Aprovada l'octubre de 2022, el text reforça el compromís de l'Estat en la cerca dels desapareguts durant la guerra civil i el franquisme, i obre la porta a estudiar possibles vulneracions dels drets humans entre 1978 i 1983.

  • Per primer cop, estableix la responsabilitat de l'Estat en la recuperació de la memòria. 
  • Reconeix l'estatus de víctima a totes les persones que han patit repressió pel feixisme.
  • Es declara la il·legalitat i il·legitimitat dels tribunals, jurats i òrgans penals i administratius creats després del cop d'Estat de 1936, per a la persecució per motius polítics o de consciència. També es declara "il·legal" el règim franquista i es reconeix expressament les "lluites dels moviments socials antifranquistes".

Adeu al Ministeri d'Igualtat?

Si governa el PP, el Ministeri d'Irene Montero deixarà d'existir. És un dels 22 ministeris que caurà i el govern es limitaria a 13 ministeris.

  • "Hi ha ministeris que, en la meva època, quan vaig estar en el govern d'Aznar, eren subdireccions generals i no estem per això". 
  • Els ministeris d'universitats, de Cultura i d'Educació "mereixen una consolidació" en un moment de gran despesa pública. 
  • Tampoc entén el Ministeri de Seguretat Social fora del Ministeri de Treball. 

A més: Feijóo anuncia que realitzarà "ajustaments" i canvis en la Llei d'Educació, Llei de l'Eutanàsia i la reforma laboral.

  • Sobre la llei de l'autanasia, "la tindrem que veure i, en el seu cas, ajustar-la". No ha aclarat si la derogarà o la modificarà parcialment.