Eleccions generals 2023
Cap de llista de la CUP al Congrés
Foto: Cap de llista de la CUP al Congrés | Eduardo Parra / Europa Press
Eleccions generals

La CUP exigeix "data i pregunta" d'un nou referèndum a canvi d'investir Sánchez

Temps de lectura: 1 minut
Cap de llista de la CUP al Congrés
Foto: Cap de llista de la CUP al Congrés | Eduardo Parra / Europa Press

La CUP ha posat preu al seu suport a Madrid. Els anticapitalistes han demanat que es reclami al president espanyol, Pedro Sánchez, que fixi la data i la pregunta d'un nou referèndum d'independència, si vol ser investit.

Per què és important? La formació anticapitalista obre la porta per primer cop a investir un president espanyol posant un seguit de condicions.

En profunditat: Després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi defensat que cal posar "conjuntament" un preu davant de l'escenari d'investir Sánchez o deixar passar l'extrema dreta, la CUP s'ha posicionat.

  • La CUP té clar quina és l'única condició que podria permetre investir Pedro Sánchez després de les eleccions espanyoles del 23-J: que es fixi la data i la pregunta d'un nou referèndum d'independència, així ho avancen fonts de l'ACN.
  • Aquestes mateixes fonts expliquen que és una proposta adreçada al conjunt de l'independentisme, malgrat que miren especialment cap a ERC.

Què diuen? "S'ha de posar damunt la taula aquesta condició i deixar-se estar de taules de diàleg", sostenen els anticapitalistes.

  • L'esquerra independentista defensa que "és necessari garantir un referèndum d'autodeterminació a Catalunya", i per això fan aquest emplaçament al conjunt de forces sobiranistes, perquè siguin "valentes" i facin "una posició de força".
  • La formació sosté que, si el PSOE torna a dependre de l'independentisme, "són ells que hauran de triar entre un govern amb l'extrema dreta o el dret a l'autodeterminació". Malgrat tot, els anticapitalistes admeten que no confien que Sánchez es mogui de la seva negativa.