Eleccions generals 2023
Manifestació contra els partits independentistes
Foto: Manifestació contra els partits independentistes | Pau Venteo / Europa Press
Eleccions generals

Els partits independentistes, amoïnats per l'abstenció com a càstig

Temps de lectura: 2 minuts
Manifestació contra els partits independentistes
Foto: Manifestació contra els partits independentistes | Pau Venteo / Europa Press

L'independentisme més 'abrandat' està fent campanya per l'abstenció contra Junts, ERC i CUP a les eleccions generals del 23 de juliol. Tant l'ANC, com exdirigents polítics, o personalitats de l'esfera independentista catalana, aposten per no acudir a les urnes i castigar-los amb una baixa participació.

Per què és important? Els partits independentistes són conscients d'aquesta situació i estan fent agitant discursos per combatre l'abstencionisme independentista, molest amb els líders del Procés i la seva gestió després dels fets del 2017.

En profunditat: Expolítics com l'exvicepresident del Parlament Josep Costa, l'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí, entitats sobiranistes com l'Assemblea Nacional Catalana, o periodistes i comunicadors abans vinculats amb l'entorn independentista com Enric Vila, Pilar Carracelas, Bernat Dedéu, Ramon Cotarelo, entre altres, promouen activament des de les seves xarxes l'abstenció pel 23-J.

  • Un manifest firmat per Ara o mai, CADCI, Catalunya Diu Prou, Catalunya Acció, Fundació Catalunya Estat, Acció Republicana Exterior, Cercle Català de Negocis o Equip Advocats Independents, demana "no enviar més diputats catalans a Madrid".
  • Aquest moviment busca castigar ERC, Junts i la CUP per no haver materialitzat els resultats del referèndum de l'1-O aprofitant l'onada de baixa participació que s'ha vist en els darrers comicis municipals.

Context: Tant ERC com Junts són conscients d'aquesta desmobilització general que es va viure durant les municipals i estan visiblement amoïnats per com afectarà aquest abstencionisme si es traspassa a les eleccions generals. Tots els pronòstics auguren una victòria incontestable del PP amb Vox, i una Catalunya desmobilitzada atiaria encara més uns resultats molt fluixos dels partits independentistes al Congrés.

Què diuen? El president de la Generalitat, Pere Aragonès, n'és conscient i ha demanat una "mobilització de país" davant d'un futurible govern PP-VOX que "atacarà Catalunya". És per això que s'està ordint des de Palau sense sort- un front democràtic per combatre a Madrid l'auge de l'extrema dreta.

  • Junts també colla el votant independentista en cada acte polític que els de Jordi Turull i Laura Borràs organitzen. "Aquella gent que defensa l'abstenció, probablement amb bona fe, al final els hem de dir que el que comportarà és l'objectiu que voldria el nacionalisme espanyol: un tret al cap", asseguren.